Rosersbergs slott – så svårt att finna

Har ni varit på Rosersbergs slott? Om inte, så beror det säkert på att ni inte hittade dit. Skyltningen är nästintill helt obefintlig och denna lilla pärla framlever därför sina dagar helt i skymundan. Vi hamnade nästan i Uppsala innan vi insåg att vi hamnat fel, vände och lyckades till sist ta oss till Rosersberg ocg hittade så småningom slottsvägen och voila: där var slsottet! I pur glädje, sladdade jag med Pontiacen på grusplanen och parkerade med en smäll, ty jag hade glömt hur lång motorhuv detta vrålåk har jämfört med den lilla skorv till hemtjänstbil som jag tutar runt i till vardags och åkte rakt in i ett betongfundament. Nå, turisterna fick något att titta på.

Inte nog med att slottet var svårt att hitta, fotoförbud rådde också och bilden ovan har jag snott från hovstaterna. De interiörbilder jag hittade var utan undantag usla. Men vilket slott!  Av inredningen från sen 1700-tal och empir finns det mesta kvar, även om i stort sett allt från byggnadsåren på 1630-talen är utplånat. Väggarnas tapetfält hade solblekt men tidstypisk textil, taken var lite spruckna och golven var obehandlade eller med rester av forna tiders färg. Slottet var inte alls pompöst, utan snarare intimt med välproportionerade gemak i långa rumsfiler.

Slottet hade naturligtvis ett café, men de tog inte kort så vi åkte raskt tillbaka in till staden.

Vilken pärla detta skulle kunna bli!

10 svar på “Rosersbergs slott – så svårt att finna”

 1. Tack för fin rapport från Rosersbergs slott! Min plan är att besöka alla kungliga slott, men hittills har jag bara betat av Stockholms slott, Drottningholm, Kina slott och Gripsholm. Är det inte på Rosersberg som bröllopsgåvorna ställs ut?

  1. Ja, det är det. Du anar inte vilka hemska grejer de fått i present. Visningen började med att vi var tvungna att titta på eländet. Där fanns bl.a. en hemsk målning på de unga tu, frottéhanddukar med namnen broderade, ett träd i keramik och mycket mer. Dock inget kyskhetsbälte.

 2. Grannt!

  Besökte slottet för ett femtontal år sedan. Då var det inga problem att vare sig fotografera eller sparka boll på gräsmattan.

  Vill minnas att slottsparken hade en eremitgrotta, runsten eller annan förfuskad fornlämning (minnet sviker), sådant som man höll sig med i bästa götiska anda. Har för mig att Karl XIII bebodde slottet?

  Senast jag såg anläggningen var vid en inflygning till Arlanda för ett par månader sedan, omgärdad av skir valborgsgrönska och i strålande sol.

  Grannt, som sagt!

  1. Ja, det finns en eremitgrotta! En gång bodde där också en avlönad eremit. Helt makalöst.
   Ja, Karl XIII bodde där och sedan Karl XIV Johan som lät nyinreda en del rum i Empir.

 3. Jag har gått på civilförsvarskurs där en gång för länge sedan. Ett mäktigt och imponerande ställe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *