En bedagad garagevägg invid logen

Alla har vi våra preferenser när det kommer till underhåll och förnyelse. Ni som gillar gipsskivor och modern standard, slutar läsa här och byter lämpligen till någon förbannad hemmafixarblogg.

På bilden ovan ses dörren till kvarnrummen i logen. Dörren är lappad och lagad och grönmålad. Att den är grön beror nog på att farfar kom över grön färg någonstans och sedan har det fått förbli grön (vilket får mig att tänka på kvinnan som alltid hög av steken i ändar för att hennes mor hade gjort det och hennes mor gjorde det för att hennes mor i sin tur gjort det pga liten ugn). Hur som har den gröna dörren lappat och lagats allt sedan den monterades när byggnaden uppfördes på 30-talet. Det är dock inte säkert att dörren verkligen var ny då. Ofta återanvände man det som gick att återanvända.

Ihopbyggt med logen finns ett garage av senare datum. Jag misstänker att även det är förfärdigat av hopplockade delar. Östfasadens panel har dock börjat ruttna då dess brädor har kommit i kontakt med marken som sakta men säkert höjt sig. Jag tog en spade och grävde bort all jord och mossa och frilade på så sätt betongen som garaget vilar på. Som ni ser är panelen inte någon vacker syn. De 3 nedersta decimeterna är tämligen uppruttnade. Bakom finns papp och sågspån. Innanmätet verkar tack och lov vara oskadat, men på något sätt måste fasaden åtgärdas.

För att förhindra ytterligare förfall, grävde jag som sagt ett dräneringsdike som jag sedan fyllde med grus för att regn- och smältvatten inte skall fortsätta att skada byggnaden. Frågan är dock vad jag skall göra med panelen? Jag AVSKYR ny panel. Panel bör vara gammal och patinerad för att jag skall gilla den. Dock helst hel.

Jag funderar på att antingen byta ut panelens nedre del, eller att bara ta bort locken och istället spika liggande plankor likt en hög sockel som skydd för den förstörda nedre delen. Kanske inte helt snyggt, men jag gillar trots allt när man lappar och lagar istället för att byta ut. Väggen är dessutom att betrakta som en baksida så det gör i ärlighetens namn inget om det är lite si och så med estetiken.

4 svar på “En bedagad garagevägg invid logen”

  1. Kanske kan du få tag i begagnad panel med lagom mycket patina? Det blir ju trots allt snyggare än att lappa på tvären. Bara ett tips, alltså. I mitt grannskap här på östra Gotland har jag en fantastisk gammal kvarn, inte en tjusig uråldrig av sten utan en riktigt hög byggd av både sten och trä. Jag njuter av den varje dag och skulle vilja måla av den. Får börja med att fotografera i olika ljus och från olika vinklar. Den skulle du se!

    1. Ja, det är verkligen en bra idé. Begagnad panel är förmodligen gratis. Vi får se hur jag gör. Det blir först nästa år som jag gör reparationen.

  2. Båda dina förslag kan beskådas på ett av undertecknad ägt hus i Norduppland.

    Båda funkar och ser OK ut. Alternativet att byta panelens nedre del är förmodligen lite hållbarare, men också jobbigare. Det är således snarast en bekvämlighetsfråga.

    1. Åh, ett expertutlåtande! Jag tror att jag är bekväm, framförallt för att man då slipper ta bort pappen och i samband med det riskera att allt sågspån försvinner. Jag skall dock ta mig en titt på ev underliggande skador först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *