I denna ljuva sommartid, gå ut, min själ, och gläd dig vid, den store Gudens gåvor.

Jag älskar stan på midsommar.  Gatorna ligger öde och det är inget som stör och det finns heller inte mycket att göra. jag ägnade dagen åt att tvätta bilen, rengöra lacken med cleaner och vaxa den. Jag städade lite och ordnade med ett nytt skåp invid spisen i köket.

När allt var avklarat satte jag mig i bilen och åkte ut på Lidingön för att tanka och körde sedan runt på stan ett tag. Jag passerade Humlegården, Stureplan, Strandvägen och hamnade till sist i Diplomatstaden, det vackra bostadsområdet vid Strandvägens slut som består av praktfulla villor vid Djurgårdskanalen. Området planerades av P O Hallman och är mycket tilltalande.

På den översta bilden ses en tegelvilla med pampiga skulpturer i trädgården. Jag parkerade utanför och tänkte att här borde jag bo. Sedan passerade jag Engelska kyrkan och tog ännu en bild. Solen letade sig genom lövmassan och kyrkogården badade i ljus. På den smala och med gatsten belagda gatan var det dock tämligen mörkt och mycket vackert.

Engelska kyrkan låg ursprungligen vid Wallingatan, men flyttades hit 1913. Den  är ritad av en engelsman och skall likna de lantkyrkor som är vanliga där. Nygotisk är den i vilket fall som helst och mycket fin.

6 svar på “I denna ljuva sommartid, gå ut, min själ, och gläd dig vid, den store Gudens gåvor.”

 1. Tack för tipset,
  alltså inte vaxa bilen då,
  men lilla kyrkan,
  där f.ö. en av mina halvengelska väninnor hade en mamma
  som var mycket aktiv. Men jag har aldrig varit inne i kyrkan. Ja, det är mycket jag inte varit inne i. Slottet for one thing.
  Trevlig midsommardag önskas dig, med utflykter mellan molnen.

  1. Har du inte besökt Slottet!? Det är faktiskt mycket sevärt. Gillar även Drottningholm. Gillar nästan alltid slott och kyrkor, ja nästan alla gamla byggnader.

   Trevlig midsommar!

 2. Det är så trevligt att läsa om dina utflykter. Blir alltid väldigt sugen på att åka och se alla platser själv, känner mig allmänbildad efteråt dessutom. Eftersom jag precis flyttat till stan ägnar jag också stor tid åt att bara gå runt och se staden. Hemskt fint här, är det inte? Har dock inte hunnit mycket längre än till södermalm eftersom jag inte har bil och bara bott här en månad. Men en utflykt till lärkstaden med omnejd står verkligen på tur.

  1. Ja, visst är det en fantastisk stad! Det finns så mycket att titta på och det är så vackert nästan överallt. Nu på sommaren blir det nästan för mycket av det goda. är man badsugen, kan man dessutom bada både här och där och det är inte dumt. Bor du i söderförort eller på Söder?

 3. Jag bor just nu i andra hand i sjöstaden. Inte min kopp te, kan man lugnt säga, men får fungera som landningsplats eftersom vi precis flyttat till stan och väl tänker skaffa någonslags permanentare boende men inte vet riktigt var. Men om man åker över vattnet finns ju genast Vita bergen och hela Fogelströmboks-kvarteren som jag älskar. I nästa vecka tänkte jag mig till stadsmuséet för att kolla in gamla bilder och få inspiration till fler platser att besöka. Jag kan bli som besatt av att jämföra gamla fotgrafier med verkligheten: \"Titta, det satt ett snorigt barn utan skor på precis den här trappstenen precis här år 1907. Nu kostar stugan säkert tio miljoner om det ens går att köpa. Undrar vad som blev av den ungen? Undrar hur det såg ut med hästar istället för bilar här på gatan? Undrar hur det luktade och lät?\" Etc.
  Jag antar att stadsmuséet är rätt plats för den typen av ohämnade nostalgiorgier, så det ska bli roligt.

  1. Det är väl inte en så tokig början, även om jag är så förtjust i den stadsdelen. Du kan kanske ta dig till Årsta gård, där Årstafrun (hon med dagböckerna) en gång bodde.

   Stadsmuseet är toppen och då framförallt faktarummet. Du kan söka på det mesta, men kvartersbeteckningar är bra att ha (dem hittar du på husen i varje korsning, typ Ädelman större). De har scannat in bilder i parti och minut och det är svårt att slita sig om man en gång satt sig framför datorn så gå dit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *