Bilden som en dag blev mitt sidhuvud

Mauritz Stiller, Julius Jaenzon, Mary Johnson och Einar Hanson

Visst är den bra, bilden från inspelningen av Gunnar Hedes saga? Längst till vänster syns fotografen Julius Jaenzon, intill sitter Mauritz Stiller och de älskande två, Mary Johnson och Einar Hanson (åtminstone tror jag att det är Johnson på bilden). Hanson åkte till Hollywood samtidigt som Garbo och Stiller, men förolyckades redan 1927 i en bilolycka.

I samma veva som jag registrerade url:en ravjagarn.se, passade jag på att byta ut det gamla sidhuvudet (som föreställde Stephen Tennant som Prince Charming, i ärlighetens namn en mycket vacker bild, tagen av Cecil Beaton) mot en beskuren variant av denna bild. Att jag registrerade url:en berodde på att thatfoxhuntingman på svenska (talspråk) blev just Rävjägarn. Inte så dumt får man nog säga. Ursprunget till det hela är Siegfried Sassoon som av Tennant kallades för “That fox-hunting man”, ety en av hans mer självbiografiska böcker, som blev en riktigt klassiker, hette Memoirs of a fox-hunting man.

Nog om detta. Några ord om våren är på sin plats. När jag promenerade i söndags kväll doftade det så gott. Kvällen var ljum och scillan blommade framför husen vid Askrikegatan och ett mycket stilla vårregn fuktade det vinterbruna gräset och den doftande mullen. Några dagar senare var jag nere i Diplomatstaden. Naturen är fortfarande karg och grå, men här och där lyste vårens lökväxter, blå, gula och vita. Luften var kall den kvällen, men det var likväl vår i luften. Om det ändå vore jag som var morgon slog upp de franska fönsterdörrarna i den Tryggerska tegelvillan och kände den svala vårluften strömma in, dansa runt på parketten och sakta värmas upp.

3 thoughts on “Bilden som en dag blev mitt sidhuvud

  1. Trevligt att få veta mer om ditt sidhuvud. Fin bild!
    Men min första tanke när jag såg rubriken till var: Undrar hur det skulle vara att ha ett sidhuvud? Ett virtuellt sånt alltså. Vad skulle jag ha i det? Alla sorgsna tankar, all irritation, ångest och vånda skulle jag ju kunna flytta dit. Eller skulle jag ha ett hejsan-svejsan sidhuvud där jag släppte loss ordentligt, vågade sånt jag normalt inte vågar, släppte på “duktig-flicka-syndromet” osv. Ja, så där kan tankarna gå när du skriver så där i rubriken! Lite knäppt, jag vet, men det är väl nåt i sidhuvudet som spökar…mitt alltså.
    Glad vår!

    1. Vilken knasig idé! Kanske skulle man där lägga allt som inte gillar och sedan låta halshugga sig? då blev man av med allt man inte tycker om hos sig själv. Kom att tänka på alla relationsspalter som finns i tidningarna där det inte riktigt finns plats för alla människor som faktiskt finns. T.ex. de elaka, lata och allmänt odugliga som man stöter på i det verkliga livet. I spalterna skall man akta sig för dem, förståeligt, men vem skall ta hand om dem? Älska dem? Det brukar jag fundera på.

  2. PS
    Med sidhuvudet menar jag förstås ett huvud vid sidan om mitt vanliga – har inte alls med bloggen att göra. Men det kanske du förstod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *