Le quatrième gazomètre, Hjorthagen

Fjärde gasklockan

Den fjärde gasklockan i Ropsten byggdes år 1932 och på dess omslingrande trappsteg kan man klättra nästan upp till himlen. För några år sedan fann jag den ful, men för varje gång jag passerar den, blir jag mer och mer förtjust. Tyvärr skall den rivas och ersättas av ett höghus. Byggnaden är inte alls omistlig, men jag kommer att sakna den när den ersättas av ett modernt höghus fyllt av fräscha människor i valfri ålder.

Eftersom jag ofta befinner mig i området har jag kommit att tycka mer och mer om det. Här finns förutom denna gasklocka en byggnad som ser ut att vara en tågstation, en påkostad disponentvilla i tegel (kanske var det här Ahlsell, gasverkets förste chef bodde – samme man som gav upphov till Ahlsellvägen) och Ferdinand Bobergs världskända gasklockor. En  del byggnader kommer att få stå kvar, resten kommer att rivas. Jag hoppas att åtminstone något av den gamla gasverkskaraktären kommer att bevaras närr det nya området så sakterliga reser sig på dess gamla marker.

5 svar på “Le quatrième gazomètre, Hjorthagen”

  1. Ja visst är klockan grann. Konstruerad av MAN (Maschinenwerk Augsberg-Nürnberg, idag kända för bussar och lasbilar) och uppmonterad i hundratals exemplar runt om i Europa under mellankrigstiden. Just denna restes 1931.

    Nu är klockan i Hjorthagen den enda återstående helt bevarad i ursprungligt skick, dessutom i drift fram tills alldeles nyss. Till skillnad från de andra gasklockorna på platsen är den en så kallad torrklocka och hålls alltså inte tät genom vattenlås utan av ett sinnrikt system av något slags oljeimpregnerad väv.

    Rummet ovanpå klockan ska vara något alldeles speciellt med en fjädrande lejdare uppifrån taket som automatiskt kompenserar för rummet varierande höjd.

    PS. Det finns faktiskt en liten Ahlsellpark i Hjorthagen också!

  2. Här lär man sig! Då är det med andra ord rätt så trist att den rivs. Jag har inte hört något om denna klockas intressanta historia. Det är verkligen att beklaga att inte denna information dykt upp i debatten angående punkthuset som skall byggas på platsen. Man skulle verkligen önska att den gick att bevara och samtidigt användas på ett lämpligt sätt. ett nytt höghus skulle utan probelem kunna byggas bredvid.

    1. Ja, nog är det vackra Bobergs klockor. Jag skulle också vilja gå in på området och se de övriga byggnaderna. Jag har smugit runt precis som du och funderat över när skyddsorådet skall upphöra. När byggnationerna börjar borde väl skyddet upphöra. Har du sett disponentvillan? den verkar mycket flott, stor och belägen på en liten höjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *