Tiden stannar på Karlavägens solsida

I korsningen av Sturegatan och Karlavägen låg en gång i tiden en väldigt fin byggnad, en av Karlavägens tjusigaste (huset i mitten). Nu står här ett relativt trist kontorshus. Här bodde kabinettskammarherre och fru Oscar Holtermann i en våning som redan 1923 var tämligen omodern.

Det sena 1800-talets lägenhetsplaner skilde sig enormt från 20-talets. Stuck och paneler hade dessutom en mycket mer modest utformning vid den här tiden, men detta hus hade undgått all typ av modernisering. På bilden ovan ser vi det fina vardagsrummet inrett med barockmöbler.

Matsalen var ett riktigt praktrum med mörk, hög panel.  Även i detta rum hittar vi ett präktigt barockmöblemang. Observera skåpet som är av den ty som man alltsomoftast hittade i våningar av denna typ.

På den höga panelens hylla står porslin med fasanmotiv. Familjen förfogade även över en riktig praktuppsättning, en Meissenservis i originalschatull.

Salongen är sent 1700-tal med möbler i både gustaviansk stil och rokoko.

Herrummet pryds av de pokaler som kabinettskammarherre Holtermann vunnit som ryttare och seglare.

4 svar på “Tiden stannar på Karlavägens solsida”

    1. Ja! Den matsalen är en av de finaste jag sett och tänk förr, när nästan alla välbärgade hade en dylik det fanns likriktningg redan på den tiden.

  1. Sådana skåp är ju oroligt billiga tyvärr. Synd att det inte är större efterfrågan för dem hos innehavarna av dessa sorters lägenheter, sådana skåp passar ju som handen i handsken i sådana lägenheter.

    1. Ja, är det stilkopior så kostar de ingenting. Tyvärr så passar inte sjurummare som handen i handsken när det gäller min ekonomi! Det är bara att beklaga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *