Osmanska rikets utsände i Stockholm

Pascha Cherif

Detta får till viss det sägas vara en repris, ty i december 2008 skrev jag om turkiske ministerns hem och kontor på Kommendörsgatan i Stockholm, men då använde jag en annan bild. Hur som, googlade jag Pascha Chérif,  som var ministerns namn och hittade honom på Wikipedia, men där är namnen omkastade och han kallas Chérif Pascha, vilket verkar vara den korrekta ordningen. Det visade sig också att han var kurd (Turkisk kurd) och att han representerade det Osmanska riket som vid den tidpunkten hade krympt åtskilligt men åtminstone omfattade Turkiet och lite till. När det var som störst, sträckte det sig, enligt Wikipedia, ” från Wiens utkanter i nordväst till Mekka i sydöst och från Kaukasus i nordöst till Algeriet i sydväst.”

Chérif Pascha bodde och arbetade i våningen på Kommendörsgatan. Det var inga små omständigheter han befann sig i, ty han hade 20 rum och kök och jag förmodar att den ytan vanligtvis räckte till för två ordinära Östermalmsvåningar. Enligt Stockholmskällan betalade han (eller snarare det Osmanska riket) 7 500 kr/år för sitt kombinerade hem och legation vilket bör vara över miljonen i dagens penningvärde.

Jag är svag för det turkiska, arabiska och österländska, ty det finns verkligen något mycket exotiskt och tilltalande över denna kultur. Dessutom är den inte på något sätt uttjatad och exploaterad. Det är väl snart hundra år sedan det senast var populärt att ha ett rökrum i orientalisk stil! Om det nu kommer att vara tillåtet att inspireras av den kulturen i framtiden.  Säker kan man aldrig vara. Passa på att njuta av bilden ovan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *