Och så har klockan passerat midnatt

Midnatt

Åh, denna vinter, denna frost och dessa vackra nätter! Aldrig promenerar jag så mycket som när kvicksilvret sjunker och snön faller vit. Jag kan inte hålla mig inne och min kropp får åter den energi som novemberfukten berövat den.

Åh, dessa vinternätter när jag sitter ensam inomhus. Timmarna när fönsterrutorna är svarta hål och andas kyla. Timmarna när man kan lyssna på musik. Det är då man bör plocka fram midnattsplattorna.

Jag tycker att lukterna är annorlunda dessa kalla nätter. De är svala och frostiga. Bor man i ett nyproducerat hus går man miste om detta, ty då är naturen alltför avlägsen. Den är utestängd. Det tycker jag är synd. Årstidernas växlingar bör, åtminstone i viss grad, avspegla sig inomhus.

Midnattsmusik, denna exklusiva genre, diskuterade jag med Schniff som framhöll den klassiska Coltrane/Hartman-skivan och Monica Zetterlunds Waltz for Debby.  Jag höll med och rekommenderade Lady in satin, en av de sorgligaste skivor jag vet. Jag brukade ligga på golvet och lyssna på den när jag inte mådde så bra, på lagom avstånd från båda högtalarna för bästa stereoljud. Det var lite hårt, men jag hade huvudet på mattan.

Många midnattsskivor är solitärer, d.v.s. från den tid innan lp-skivan inte intagit marknaden.  Dessa får man bunta samman på lämpligt sätt. Jag har därför skapat en playlist med några av mina favoriter.  Känner er fria att lägga till det som saknas.

4 thoughts on “Och så har klockan passerat midnatt

  1. Det där om årstidens växlingar inomhus gillade jag. Det påminner mig om en textrad från det melankoliska Stockholmsbandet Katatonias fina låt \"In the White\": http://open.spotify.com/track/5dFT4WyysGBGODGUVTnHna

    Tillåt mig att tipsa om mera bra Stockholmia! Nina Ramsby har spelat in de två bästa vokaljazzskivorna på svenska sedan Monica Zetterlund, hävdar jag bestämt. Hon sjunger fina texter med en underbar frasering på ren vacker stockholmska på skivorna \"Jazzen\" (http://open.spotify.com/album/7Miw544mP86G1gFz9fSzQS) med Marin Hederos och \"Du har blivit stor nu [En kamp]\" med Ludvig Berghe Trio. Några spår från den senare kan avlyssnas här: http://www.myspace.com/ninaramsbyludvigberghetrio

  2. Överförtjust över att hitta Callas i din blå midnattsplaylist! Och Kathleen Ferrier, den makalösa. Du har en skön stajl grabben, för att citera Baloo. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *