Höst vid Cementa och kolsyrefabriken

Lövholmen

Jag tog mig till Lövholmen en dag. Äntligen sken solen och det var en vacker promenad.Men när jag passerat Liljeholmsbron, blev det på nytt grått. Mitt ödes lott!

Lövholmen

Med kameran i högsta hugg, blind för den tarvliga verksamhet som försiggår på Cementas område, tittade jag på De förenade kolsyrefabrikernas AB, en byggnad som något ansatt av tidens tand troner bakom Cementa. Rost och rör har alltid varit min svaghet så det är klart att jag gillade den anläggningen.

Lövholmen

Cementas personal hörde dock inte till de charmigaste i vår stad. En sur och purken man uppmärksammade mig på att jag inte fick vistas på området, jag hade väl inte missat den ”stora skylt” som hängde utanför entrén. Den hade jag naturligtvis inte sett. Vi inspektionen befanns den vara ytterst snålt tilltagen. Hoppas han får herpes, gubbjävel.

Lövholmen

Dessa fabriker! Varför låter man dem inte få leva kvar och inreder bostäder däri? Och så kompletterar man med några nybyggen för att rymma ytterligare några lägenheter. Det skulle ge ett helt annat karaktär åt ett område som annars skulle bli ännu ett Hammarby Sjöstadsliknande område.

Lövholmen

Palmcrantzska fabriken kommer dock att få leva kvar. Här finns idag konsthallen Färgfabriken som har sin största tillgång i den tjusande entrégång som går längs med den inhägnade gamla kolsyrefabriken.

4 svar på “Höst vid Cementa och kolsyrefabriken”

 1. Nä, bevare oss för ett Lövholmen Sjöstad! Glassig nyfunkis finns det tillräckligt av, inte minst på andra sidan Liljeholmsbron. Hela Gröndal är ju så spännande och charmigt med sin blandning av arkitektur från alla tider, och av industri och hantverk och bostäder. Lövholmen borde kunna göras nåt riktigt häftigt av när det är dags.
  Men jag för min del kommer att sakna de stora fraktbåtarna som glider förbi mitt fönster alla tider på dygnet.
  Min promenad i området:
  http://norasparaply.wordpress.com/2010/10/05/lovholmen/

  1. Ja, cementfartygen är väldigt fina! De kommer tydligen från Gotland och jag har för mig att jag sett ett sådant skepp från en gotländsk strand i skymningen.

   Personligen skulle jag gärna bo i något av alla de hus som finns på området och det går ju bra att komplettera med fler bostadshus så att det blir fler lägenheter. Läget är ju toppen och Tvärbanan och Gröndal runt hörnet gör det inte sämre.

   Fin lövholmspromenad!

 2. Slite står det i aktern på dem, Östanvik och Västanvik är de jag sett. De går mellan Liljeholmen och nånstans inne i Mälaren där de väl hämtar sand. Gigantiska känns de i det trånga sundet utanför mitt fönster. Häftigt!

  1. Åh, de utsikten skulle jag också vilja ha. Alla som bor med utsikt över hamnar verkar vara så nöjda.det finns alltid något att titta på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *