Grossmaninteriör på Valhallavägen

Grossmanritad våning på Valhallavagen 147

Sommaren 1936 träffade Greta Magnusson-Grossman Ludvig Nobel (son till Robert Nobel, Alfreds bror) i Båstad och blev inbjuden att där ställa ut sina alster på en utställning som anordnades av honom. Vid utställningen medverkade även Carl Malmsten och NK med bl.a. Astrid Sampe som textildesigner, så Grossman var i gott sällskap. Lodvig Nobels son Olof och hans fru Annicka blev mycket imponerade av Grossmans bidrag och lät henne inreda deras tvårummare på Valhallavägen. I Svenska hem i ord och i bilder presenteras Nobels våning, men tyvärr framgår inte vilka av möblerna som ritats av Grossman och vilka som köpts in. Då Grossman denna sommar samarbetade med Astrid R Sohlman och hennes Studio Ars, är det troligt att vissa av textilierna är framtagna av henne. Mattorna kommer dock från Märta Måås-Fjetterström

Matrumet i Gärdesvåningen går i blått och vitt och både stramt och inbjudande. Bordsskivan är i vitt elfenbensträ och benen av björk. Tyget är engelskt, men mattans ursprung är okänt. Vardagsrummet, vars inre del syns på bilden ovan, har två väggfasta bänkar klädda med honungsgul damast med “vitgråt snirklar” i anslutning till den mycket originella och stiliga öppna spisen. Bordet, som hör till dessa bänkar, har skiva av flammig alrot och ben i jakaranda. Bordsskivan har rundade hörn, likt  det i matvrån. Troligtvis är dessa och bänkarna av Grossmans design. Till vänster i bild ses ett bar- och matsalsskåp i jakaranda som också skulle kunna vara ett av Grossmans verk. Skåpet syns tydligare på det nedre fotot på denna bild. Mattan under bordet är Måås-Fjetterströms Spetsporten.

Framför den breda fönsterväggen står en soffa och en fåtölj klädda i pariserblå sammet samt ett bord med råglasskiva. Mattan inunder är beigegrå och av marockanskt ursprung. Framför fönstret hänger ett tunt traperi som han dras för och täcka både fönsterväggen och ingången till matvrån. Med hjälp av detta enkla trick, kan rummet lätt skifta karaktär. Här en bild på soffgruppen. I bakgrunden skymtar sovrummet genom dörröppningen.

Tyvärr saknas bilder på sovrummet vars sängmöbel är utförd i alm och överkast i “ljusblå matelassé översållat av små beigefärgade buketter”. Sängborden är två råglasskivor som är fastskruvade direkt i väggen och förvaringen för kläder, underkläder, skor m.m. är infällda i väggen. Om detta är en detalj som hör till lägenhetens fasta inredning, eller ordnad av Grossman, går inte att säga. Dylika förvaringsmöbler är dock inte speciellt vanliga i dessa hus. Sovrummet innehåller också en gammal brudkista från Båstad och en antik spegel som skymtar på bilden av soffgruppen.

5 thoughts on “Grossmaninteriör på Valhallavägen

 1. Snyggt! Står det vilken färg väggarna är i?

  Du måste gå till Svenskt Tenn i dagarna och se deras utställning med foton av Lennart Nilsson, från Frank och Estrid Ericssons hem. Framförallt Estrids hem har Frank gjort något i min mening aldeles särskilt med. I vad jag gissar är en villa av äldre slag har han hyvlat alla väggar rena från stukatur och målat de vita – alla förutom en som han låtit tapetsera med en enorm karta. Han har även lagt in en massa specialritad inredning i form av skåp, hyllor osv i mahogany och travertin, och fyllt utrymmena med hans möbler, tyger, olika matter och växter. Jaghar nog aldrig sett ett sådant välkomponerat hem, iaf i den stilen. Önskar bara att det fanns fler bilder att tillgå.

  1. Väggarna sägs vara “nästan vita”. kanske äggskalsvita, en nyans som jag tror var vanlig då.

   Fint! Det måste vara Estrids hus Tolvekarna i Tyresö, en gammal (sport?)stuga som Frank byggde ut och moderniserade. Den är mkt fin, har ett reportage därifrån med en hel del bilder (Svenska hem i ord och i bilder). Får scanna in och lägga upp! Jag läste en bok om Ericsson (född Eriksson, gift Ericsson) och där stod det en del om alla blommor hon odlade och tog med in till butiken vid Strandvägen. Den kan rekommenderas! Minns inte titeln, men det var en bok om henne och Svenskt tenn.

  1. Jag skall scanna. Jag var väldigt många reportage i alla de årgångar av Svenska hem och Byggmästaren som står i min bokhylla. Det är svårt att veta i vilken ända man skall börja.

 2. Jag har ett likadant bord som det framför soffgruppen. Det har lampor på undersidan av glaset. Tyvärr är glaset på mitt bord något skadat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *