Lars Hanson och elegansen

En av det tidiga 1900-talets populäraste skådespelare var utan tvekan Lars Hanson, som faktiskt också hade en karriär under ett par år i Hollywood. Lämpligt nog, fick han spela Gösta Berling när det var dags att filmatisera Selma Lagerlöfs roman med samma namn och ett bättre val går inte att tänka sig.

Denna idolbild är tämligen oemotståndlig och blandningen mellan salongslejon och skogshuggare känns direkt modern. Dessutom är det en gammal bild daterad redan 1919, och på den tiden visste man att ljussätta.

Den bild som utgör Rävjägarns sidhuvud är tagen under inspelningen av Gunnar Hedes saga, filmatiseringen av Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen. Den unge mannen med det lockiga håret som är så lik Lars Hanson är Einar Hanson. Huruvida dessa är släkt har jag inte lyckats utröna.

Vid sidan av Gösta Ekman får man nog räkna Lars Hanson till den tidens största eleganter. Anders de Wahl var redan gammal och hade knappast ens i sin ungdom den elegans som dessa två charmörer besatte. Det är synd att han är så bortglömd, Lars Hanson.

7 thoughts on “Lars Hanson och elegansen

  1. Jag älskar Lars Hanson! Få besitter sådan glöd på duken. Ja, jag talar om honom i presens, för han är så levande på film.

  2. Tänk om man hade fötts så jävla snygg som Lars Hanson. Då hade man kunnat glädja sin hustru med ganska små medel.

  3. Hanson var gift med Karin Molander. de bodde i en fina etagévåning på Norr Mälarstrand. Skall lägga upp bilder någon gång.

    Ja, dit borde man gå! Det finns mängder av helt fantastiska gravplatser på Norra begravningsplatsen. Gillar det stället skarpt.

  4. Suck! Var finns dessa eleganter idag? Jag kan bara tänka på George Clooney och Pierce Brosnan. Beror fortlevnaden av detta släkte alltså på två individer som omöjligen kan föröka sig och föra arten vidare? Står vi inför eleganternas utrotning? Hemska tanke!

  5. Jag tror att släktet är så gott som utdött. Må de vila i frid eller kanske, till allas lättnad, gå igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *