Från svenska slott och herresäten

I mitten av 70-talet fick Hemmets Veckotidnings medarbetare Gunilla Wärle den brilljanta idén att åka landet runt för att samla ihop de bästa recepten från svenska slott och herresäten. Det var förmodligen i grevens tid, ty den generation som då bebodde många av dessa gårdar var av de årgångar som hade upplevt den gamla tiden, uppväxta innan eller under första världskriget.

En verklig guldgruva är den, boken, för alla som gillar bättre bakverk och inte drar sig för lite hemarbete (fru Stephens hör dock till dem som “låter baka”). Här finns mängder av smaskiga sötsaker, då det främst är kakor och tårtor som presenteras. Smaskigast verkar nog Hofdalatårtan från godset med samma namn.

Bilderna ovan föreställer Birgit Th Sparre från Sjöred, Mary Stephens på Torne gård samt Friherinnan Erna af Ugglas på Skönabäck. Boken heter De bästa recepten från svenska slott och herresäten och är utgiven 1979 på Förlaget Tifa.

6 thoughts on “Från svenska slott och herresäten

  1. Helt klart en bok för mig som både älskar slott och att baka. Tyvärr verkar den vara svår att få tag i. Sökte på antikvariat.net utan att få napp.

  2. notera inredningen – t ex hur friherrinnan har matchat sitt halsband med tårtans gula färg …

  3. Boken är en guldgruva om jag är förtjust i färgstarka personer i matchande omgivning. Köp den!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *