Sigurd Lewerentz bor i industrietage

Klicka för större bild

År 1943 flyttade Sigurd Lewerentz både sig själv och sin verksamhet till Eskilstuna (Idesta). På vinden i ett tvåvåningshus som inrymde hans ateljéer, inredde han ett nytt hem åt sig och sin fru. Jag är inte särdeles förtjust i vindar (och är av den åsikten att kan man bo i en riktigt lägenhet så gör man det naturligtvis så mycket hellre), men Lewerentz inte alltför vindsbetonade vind tycker jag är mycket trevlig. Den har, i mitt tycke, mycket 40-tal över sig. Den är inte alltför stel och en stor del av träytorna är inte målade med oljefärg. Planlösningen är mycket fin, se den här. Observera att där finns både porslinsrum, handkammare och skafferi, precis som det skall vara!

Lewerentz var en av arkitekterna bakom Stockholmsutställningen 1930, han ritade den vackra  Markuskyrkan i Björkhagen samt den stiliga nybyggnaden vid Malmö stadsteater som stod klar 1944. Tillsammans med Gunnar Asplund skapade han Skogskyrkogården vars uppenbarelsekapell han själv ritade.

8 svar på “Sigurd Lewerentz bor i industrietage”

  1. Det ena är hans frus och det andra, det mindre, är hans eget. Om man inte vill ha delade, kan man använda det större till bibliotek eller något annat vilket är bra till skillnad från sovrom som bara kan vara sovrum. Skilda sovrum var vanligare förr och jag vet att Gunnar och Alva Myrdahl en än märkligare lösning där sängen var placerad mitt i väggen och det fanns en lucka som man kunde skjuta samman när man ville umgås mer intimt, alternativt dra för när man ville vara själv.

  2. Vet någon vilket hus på området denna lägenhet låg i?
    Jag letat efter en byggnad med etta tak med dessa takkupor och inte funnit något.

    1. Det enda som står i texten att det rör den byggnad där han hade sitt kontor. Kolla i någon gammal telefonkatalog så får du svaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *