Att koka en riktigt god fläsklägg

flasklagg_2Fläsklägg är gott, mycket godare än man kan tro. Läggen hör egentligen till de sämre bitarna på grisen, om man beaktar köttets mörhet, vilket inte hindrar att man kan laga något rikigt gott av den. Jag hade köpt en lägg på Sabis, ekologisk och närproducerad. Dessutom med ben, vilket är att föredra, ty ben skänker smak och det är viktigt när man gör långkok. Jag satte läggen i en stor kastrull med vatten som jag lät koka upp och sedan skummade jag. Sedan tillsattes lök, vitpepparkorn, lagerblad och faktiskt en buljongtärning (kalv). Det sistnämnda är inte något man skall ha i, men jag tänkte att buljongen blir då inte så svag och jag kan låta den koka extra, sedan läggen är klar, och på så sätt få riktigt god buljong att använda till något annat.

Efter drygt två timmar var lägen klar och jag ställde ut den på balkongen och gick till sängs, ty klockan var mycket Ett par dagar senare tog jag in kastrullen, kokade upp dess innehåll och skar sedan upp köttet. Jag gjorde mos på rötter, tillsatte lite buljong och en skvätt grädde och åt med dijonsenap. Mycket gott, kunde verkligen inte lägga ner någon längre tid på fotografering.

3 svar på “Att koka en riktigt god fläsklägg”

  1. Offfgh! Fläsklägg och rotmos som är det godaste. Som ingen maträtt väcker det hos mig en nästan omättlig och orimlig aptit som ligger tårarna mycket nära. Det är en maträtt som verkligen får mig att förstå att jag framförallt äter med min hunger. Efter avslutad middag ligger jag helst på golvet och gråter.

  2. Fläsklägg är otroligt gott, däremot är jag lite mer skeptisk till rotmoset. Jag har gärna mest potatis i moset. Jag tror att det är sötman som det blir för mycket av när man tillsätter de andra rötterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *