När det drog ihop sig till kyrkhelg

Norrfjärdens kyrkstad

Sörlänningar brukar vanligtvis vara helt oförstående när man pratar om kyrkstugan. En kyrkstuga är ett rum i ett litet eller lite större hus där man ofta delar farstu med de övriga stugorna i huset. Naturligtvis finns det också hus som består av ett enda rum, en kyrkstuga, och jag antar att det är mer logiskt att kalla detta lilla hus för just en kyrkstuga.

Min mormors gamla kyrkstuga är relativt modern, ty den är uppförd i början av förra seklet. Huset är i två våningar och där finns 8 rum, eller stugor. Mon mormor lät tapetsera om på 50-talet och bytte i den vevan ävven vaxduk. Så mycket mer har faktiskt inte hänt. Tyvärr har jag ingen bild på ståten.

Poängen med att ha en kyrkstuga var att på den norrländska landbygden var det långt till kyrkan och kommunikationerna dåliga. Att åka över dagen var oftast alltför omständligt och därför byggdes en hel liten stad upp runt kyrkan. Varje familj hade sitt lilla rum med öppen spis att ta in i när det var kyrkhelg. I anslutning till kyrkhelgen passade man också på att festa. Många var de barn som avlades och de äktenskap som grundlades under dessa helger. Faktiskt, och detta kan låta märkligt, var det accepterat att unga män sov över hus unga kvinnor utan att äktenskap hade ingåtts. Man får förmoda att graviditet ledde till vigsel och att detta förfarande var ett sätt att undvika inavel. Åtminstone var det vad jag läste i en text om kyrkstaden i Lövånger

Kanske är jag själv snart ägare till en trevlig liten kyrkstuga i Öjeby kyrkstad. Bilden ovan är tagen i Norrfjärden, dit en del stugor flyttades när den lilla församlingen fick egen kyrka.

4 thoughts on “När det drog ihop sig till kyrkhelg

  1. Lövångers kyrkby är också så fin. Enhetligt målad i rött, gult och vitt. Kanske lite väl tillsnyggad. Och endast bestående av enplanshus om jag inte minns fel. Som små gränder. Bevistade den under höstmarknaden i Lövånger. Någonstans har jag också läst att kyrkstäder finns i de svenskspråkiga delarna av Österbotten. Och, ja, annars ingenstans. Det tycker jag är spännande. En annan sak, en av stugorna i Lövånger har en skylt över dörren där det står målat “Ekumeniska” typ. Inhyste man katoliker och laestadianer där på nåder var min tanke – kanske helt felaktig. En sådan kyrkstuga har jag inte sett någon annastans, varken i Bonnstan i Skellefteå, inte i Byske, ej i Öjebyn. Hoppas du får din kyrkstuga!

  2. Jag var helt obekant med fenomenet kyrkbyar innan jag bodde i Umeå, och jag tror att den i Lövånger är den enda jag har sett. Kanske fanns det kyrkstugor i Pajala, där jag bodde som riktigt liten, men jag vet inte riktigt. Men de är väldigt fina i alla fall, och det verkar trevligt att ha en egen liten kyrkstuga.

  3. Lövånger, ja, jag läste precis en bok (mer om den en om ett par dagar) och där stod en artikel om den kyrkbyn. Under andra världskriget bodde i Lövånger finska flyktingar i den då tämligen övergivna kyrkstaden. Kanske är Ekumeniska en rest från den tiden. Kyrkstaden sanerades f.ö. på 30-talet och då revs åtskilliga stugor, tydligen för att de stod för tätt och man var rädd att en brand skulle äventyra hela området. Många stugor var dessutom i dåligt skick.

    När jag var barn, hyrde vi ibland stuga i kyrkstaden i Boden som apterats till stugby på 70-talet. Min släkt har annars sina stugor i Norrfjärdens kyrkstad som är relativt ny, förra sekelskiftet. Många hus är dock äldre (och stod i Öjebyn) och flyttades till Norrfjärden när kyrkan byggdes.

    Stagen verkar kirrad, en dålig bild här: http://www.ravjagarn.se/blogg/wp-content/uploads/kyrkstuga-4.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *