Den obehaglige mannen från Bjuv

Utbildningsradion kommer med en storsatsning i höst som handlar om främlingsfientlighet. Bland annat görs en radioserie som heter Rasismens historia och en TV-serie som fått namnet Välkommen nästan allihopa. Man får säga att tajmingen är tämligen perfekt nu när Jimmie Åkesson publicerat debattartikeln i Aftonbladet. Har ni inte läst den, gör det genast, den är hemsk. Just att skrämma upp folk, tala till deras rädsla för att vinna gehör för en ståndpunkt, är bland det värsta jag vet. På SvD.se kan man också läsa om SD:s politiska strategi.

I Rasismens historia intervjuar Musse Hasselwall Bert Karlsson och konfronterar honom med de uttalanden han gjorde under 90-talet i samband med Ny demokratis segertåg. Bert blir ilsken och rusar ut ur studion, dock är jag osäker om det intermezzot kommer med i serien eller om det kanske klippts bort, jag hörde bara berättelsen i korridoren i UR-huset . Här en gammal debatt mellan Karlsson och Bengt Westerberg ledd av Janne Josefsson. Se den. Året var 1993.

Åter till Välkommen nästan allihop. Doreen Månsson träffar Allan Jönsson som sitter i fullmäktige för Sverigedemokraterna och som dessutom är ordförande för raggarklubben Old Wheelers. I Bjuv är han en ansedd och populär person. En fryntlig och obehaglig medelålders man. Jag är inte alls förvånad över att SD vunnit sådan mark. Uppenbarligen finns det problem på många orter, men att lösa dem på detta sätt har praktiserats i stor skala så sent som på 30-40-talen och det var som alla vet ingen lyckad historia (Amelie Posses Tisdagsklubb var en av de sammanslutningar som jobbade mot nazismen).

Tyvärr verkar det vara så att det är de mindre privilegierade i samhället som framförallt tilltalas av denna politik, vilket verkligen visar på hur viktigt det är att minska de sociala klyftor som finns i Sverige. Viktigt är också att förbättra integrationen mellan de olika grupeprna i samhället. Det är trots allt oftast vi vita och välutbildade som är de största motståndarna till Jimme Åkesson och hans partikamraters politik.

2 thoughts on “Den obehaglige mannen från Bjuv

  1. Jag hade inte sett det där, herregud. Jag tror SD kommer att göra ett bra val, dessutom känns det som, men jag vet inte, att de röster som PP tog från SD nu är tillbaka i SD.

  2. Ja, så kan det verkligen bli. PP har väl i mångt och mycket spelat ut sin roll. Tyvärr tror jag att hela rassegrejen ligger i tiden och det gör SD än svårare att stoppa och det känns HEMSKT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *