När det skall rivas på Odengatan

annexen

Idag kan man läsa en intressant text i SvD som behandlar tillbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek. Unescos expertorgan, Icomos, har startat en kampanj för att övertyga Stockholms politiker att det inte alls är en bra idé att skövla de annex som är placerade längs med Odengatan och ersätta dem med en alltför dominerande byggnad. Och det kan man verkligen hålla med om. Jag är personligen mycket förtjust i det nyaste annexet, det ljusgula med de stora luftiga ytorna som innehåller läsesalen för tidningar och tidskrifter. För att inte tala om torget utanför. På det stora hela en miljö jämförbar med Trygg-Hansa-komplexet vid Fleminggatan.

Överlag tycker jag att man inte är tillräckligt rädd om de välbevarade byggnader och miljöer som finns kvar idag,  istället har man  en tendens att förstöra och förfula genom ovarsamt underhåll. Bättre är då, kan åtminstone jag tycka, att riva för att på så sätt slippa det fula och förstörda som vi redan har tillräckligt av. Och detta skall inte tolkas som om att det vore klokt att utplåna Asplunds världsberömda verk.

Återstår att se huruvida Icomos lyckas övertala Madeleine Sjöstedt och hennes kollegor, eller om vi får en halvdan miljö vid Asplunds berömda stadsbibliotek  (samt om Kristina Alvendal låter undslippa sig ännu en dumhet).

Uppdatering: Nu ser jag att man stoppat ombyggnaden av biblioteket (läs här och här). Bra på sitt sätt, men bäst hade naturligtvis varit om man gjort en klok tillbyggnad som inte förstört Asplunds byggnad.

2 svar på “När det skall rivas på Odengatan”

  1. Det där är verkligen inte tokigt alls. Precis som vid KB:s ombyggnad, sparar man både byggnad och omgivning. Fint med anslutningen mot Rådmansgatan och att bazarbyggnaden mot Odengatan/Sveavägen används av biblioteket. Det över tillgängligheten och och möjligheten till exponering vilket är ett verkligt plus. Man får hoppas att det förslag som skall genomföras, inte genomförs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *