Eileen Gray och huset på rivieran

För ett par år sedan gick en dokumentär på tv som handlade om Eileen Gray. Jag minns den mycket väl. Häromdagen kom jag att luncha med en dam som i början av 2000-talet, på uppdrag av SvT, gjort ett inslag om just Eileen och hennes berömda hus E-1027.

Gray blev under 20-talet känd för sina möbler och lackarbeten vilket gjorde att hon fick i uppdrag att inreda hem åt förmögna människor i Paris. Jacques Doucet och Mme Mathieu-Lévy, som på sin tid var välkända och sysslade med mode, och tog båda hjälp av Eileen för att skapa sina hem. Här en bild från Doucets.

Eileen Gray levde ofta franskt, men i mitten av 20-talet hade hon inlett ett förhållande med en ung arkitekt, Jean Badovici. Uppmuntrad av honom, började hon skissa på ett hus, E-1027, som stod klart 1929 och som under ett par år blev deras hem. E-1027 är huset som syns på bilden ovan.

1932 lämnade Gray Badovici och byggde sig ett eget hus, Tempe à Pailla.  I Roquebrune-Cap-Martin stod E-1027 kvar och Le Corbusier, som uppskattade byggnaden, lät bygga ett eget hus intill. I slutet av 30-talet besökte han Badovici, som bodde kvar i villan, och dekorerade väggarna med ett antal muralmålningar.  Här en bild på Le Corbusier med fru och Badovici framför en av de dekorerade väggarna. Eileen Gray tog mycket illa vid sig av tilltaget, trots att hon flyttat till sitt nya hus.

För 5-6 år sedan började man restaurera E-1027 och då var frågan, skulle man behålla muralmålningarna som så upprört Gray? De fick vara kvar. Det var klokt tycker jag eftersom de trots allt hör till historien.

Eileen Gray drog sig nästan helt tillbaka efter andra världskriget, men fick en renässans i slutet av 60-talet. Hon dog i slutet av 70-talet, nästan 100 år gammal.

En utförlig artikel om E-1027 med många bilder finns här. Läs den!

2 svar på “Eileen Gray och huset på rivieran”

  1. Det finns en bok om Eilen Grays hus av Katarina Bonnevier, en avhandling tror jag , har inte läst den men däremot hört författaren föreläsa om den och det var mkt bra, så den är nog värd att kolla upp.

  2. Inte jag heller, har bara hört talas om den och att den skall vara intressant. Märkligt dock att den handlar om detta hus och inte Tempe à Pailla som hon byggde när hon lämnat mannen (som bodde kvar och uppmuntrade muralmålningarna). Jag tycker att det borde vara mer intressant med det senare huset, eftersom hon undantagsvis levde med män.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *