Edvin och den stora filmexporten

Till vänster en ung Ingrid Bergman, ett par år innan hon emigrerade till USA och Hollywwod. Till vänster en av våra inhemska eleganter: Edvin Adolphson. Hur det kommer sig att han alltid förbigås när det skall talas om manligt mode är något av en gåta. Bilden är tagen 1935 och Adolphson är 42 år. De båda medverkar i filmen Munkbrogreven som utspelar sig i Gamla Stan. Kepsen, den slipslösa sparsamt uppknäppta skjortan och blazern är prefekta för rollen där han spelar journalist.

Adolpson klädde också i frack, vilket denna bild visar. Posen och tangorabatten, borde ha förflyttat honom till Hollywood med blixtens hastighet, men så skedde icke. Han har en elegans som jag knappast kan tänka mig går att återskapa och som troligtvis saknade all konkurrens även när det begav sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *