Top-of-the-line: Canon 1014 XL-S

Canon 1014 XL-S, en av de bättre Super-8-kameror som tillverkats. Det är en avancerad modell som till och med har en liten dator i sig (nå, en CPU). Finesserna är många, bland annat kan man filma övertoningar mellan scener (kameran fadar då inspelningen och spolar sedan tillbaka filmen en bit och då kan man börja filma den nya scenen som automatiskt fadas in!). Vill man, kan man ställa in kameran så att den tar en bild varje sekund, var femte, var tjugonde eller var sextionde. På så sätt kan man lätt fånga en solnedgång på, låt oss säga, en halv minuts filmsnutt (eller en fest med mycket vin på en 3 1/2-minuterskasett).

Överhuvudtaget känns kameran mycket stabil med undantag av vissa knappar, som är lite plastiga. Objektivet är rätt bra och utrustat med en 10x zoom som gör att man kan komma mycket nära även om man står långt bort (grannarna nere på Rindögatan får se upp). En förutsättning för skarpa bilder i det läget är dock stativ.

Min kamera köpte jag relativt billigt begagnad och nu återstår att se om den verkligen fungerar. Jag har testat funktionerna och allt verkar vara i sin ordning. Jag har köpt svartvit film, den snabba Tri-X, för att kunna filma i svagt ljus ljus. Se fram emot noirfilmer om ett par månader!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *