Innan Slussen blev Slussen

Slussen skall som bekant byggas om och förslagen är många. En bild från 1931 på Slusseländet när det fortfarande var ett elände med köer från Hornsgatan till Gustav Adolfs torg. Strax efteråt påbörjades arbetet med den nya sluss som invigdes 1935. Som framgår av bilden, är nuvarande sluss en något högre, men smäckrare, konstruktion. Det skulle dock inte skada om man vid den förestående ombyggnaden skulle låta vattnet komma mer till sin rätt och samtidigt frilägga söderbergen genom att förlägga själva slussområdet till en något lägre nivå än dagens. Då skulle Söders höjder verkligen framstå som Söders höjder vilket borde kunna bli verkligt effektfullt.

Nuvarande konstruktion är visserligen mycket effektfull, framförallt från ovan, men jag är tveksam till om den verkligen är värd att konserveras genom en fullständig renovering. En sådan reparation skulle dessutom med största sannolikhet ta bort alla de prång och den bedagade charm som utgör en av kvalitéerna med dagens anläggning.

Nej, bäst vore det att skapa något nytt och luftigt som kan bli en lika omhuldad plats som dagens, som i ärlighetens namn har tämligen stora brister, åtminstone för flanören.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *