Tre av de män som gjorde 30-talet

Det är en intressant samling män på bilden. Till vänster ser vi regissören Per Lindberg som tillsammans med herren i bildens mitt, Gösta Ekman, 1931 satte upp den s.k. Funkisänkan med moderniserade texter av Karl Gerhard och dekor och dräkter av Ewald Dahlskog. Greve Danilo spelades av Ekman, och den glada änkan av Zarah Leander.

Till höger i bilden ser ni Sveriges mest intressante restaurangman: Sten Hellberg. Den som inte läst hans svenska kokbok, bör inte uttala sig om kokböcker – dess like i form av fantasifulla rätter och engagerande texter har aldrig någonsin publicerats i detta land. Hellberg startade tillsammans med Sven Stål Brända tomten i mitten av 20-talet. Restaurangens inredning var som ett sceneri, en drömvärld och lokalen var fylld av en blandning av dyrbara och billiga antikviteter. Blommor och belysning var i en klass för sig. Under en period fanns tillochmed ett Versaillesrum. De bilder som finns bevarade gör ett mycket starkt intryck.

De rätter som serverades bar namn i stil med Stens rosenpäron, Chefens eget lilla hjärta i guldsås och Rara grönsaker på vårt eget lilla vis. Serverade gjorde välväxta damer som assisterades av unga, intressanta män med fina anor och tvivelaktig läggning, allt enligt Karl Gerhards utmärkta memoarer Katt bland hermeliner, där han tecknar ett fint porträtt av den originelle Stan Hellberg.

Av inredningen finns idag inte ett spår kvar – de sista resterna försvann iochmed inredandet av restaurang East på 1980-talet. Numera är både Sten och Brända tomten så gott som bortglömda. Det är synd, då hans originella personlighet borde vara en verkligt frisk fläkt idag.

5 thoughts on “Tre av de män som gjorde 30-talet

 1. Hej, Kom till din blogg då jag googlade på Sten Hellberg. Vet du var jag kan hitta mer information om hans liv? Framförallt hans liv inom Brända Tomten-koncernen?

  1. Hej! Vad jag vet finns inte mycket skrivet. Jag tror att man får leta i memoarer och biografier från den tiden för att få veta mer om honom. Karl Gerhard skrev om honom, rätt fint, i Om jag inte minns fel (eller om det var i en annan av de memoarer han gav ut).

   1. Åh, jag vill veta mer om Sten för han var bror till min farmors mamma Ebba Luisa Hellberg och tycker skulle vara underbart att få veta mer om mina förfäder 🙂

    1. Hej Birgitta!
     Läste att du är släkt med min gammelmorbror Sten Hellberg. Min mormor bar namnet Ebba Lovisa Hellberg och Sten var hennes bror!
     Jag träffade tyvärr aldrig min mormor, som dog innan jag föddes.
     Hoppas detta mail når dej även om några år gått!
     Hälsningar,
     Ewa Wennerström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *