Den blågröna rullgardinen

I första volymen av von Krusenstjernas Fröknarna von Pahlen, Den blå rullgardinen, möter vi Angela i sin barnkammare med den ljusblå rullgardinen prydd med ett slott med tinnar och torn. Rullgardinen skänker henne trygghet och sätter hennes fantasi i rörelse.

När jag växte upp fanns det en annan rullgardin i et av fönstren; en blåochgrönblommig historia som hörde det tidiga 70-talet till. Den hängde i ett rum som aldrig blev speciellt mörkt på somrarna eftersom de ljusa nätterna inte gick att stänga ute med några blågröna blommor. Det ljus som präglade rummet hade dock en alldeles särskild karaktär ty väggar och möbler färgades in och skapade en trollskt stämning som jag inte kan glömma.

På morgonkvisten lyste solen med full kraft in genom rullgardinen och den heta värmen spred sig i rummet. Det var inte svårt att veta ungeför vad klockan var slagen. Men bäst var iallfall nätternas matta ljus som målade väggarna med hjälp av den blågröna rullgardinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *