Hansarosen i den vackra trädgården

Min moster och hennes man hade när jag var liten en mycket vacker trädgård. Här fanns både trädgårdsland och rabatter och så de stora buskarna, hansarosorna, som blommade med rödlila stora blommor strax efter midsommar. Vid den tiden på sommaren var grönskan djup liksom skuggorna som de stora, frodiga buskarna skänkte.

Utanför köksfönstret växten rotfrukter, bladsallad, dill och persilja. Här fanns också ringblommor och ytterligare ettåriga sommarblomster som drevs upp med start i mars-april i ett av fönstren i villan. Ogräs och andra osköna ting lyste ständigt med sin frånvaro i den finaste trädgård jag såg som barn.

I den stora tomtens mest avlägsna hörn låg en svinstia och där föddes varje år en eller ett par grisar upp. I en gammal vedeldad vattenberedare som apterats till grisgrötskokare tillagades varje vecka en förskräcklig sörja bestående av hushållsavfall som grisarna älskade. En stor kontrast till den vackra trädgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *