Rävjägarn

Så såg Kvarnholmen ut för 4 år sedan

Munspelet, Magasin IV och Havrekvarnen

Sommaren 2011 var jag på Kvarnholmen. Det stora byggprojektet hade precis dragit igång, men det mesta var sig likt. Till vänster ser ni Munspelet från 1966 (Olof Thunström/Claes Tottie), i mitten magasin IV från ca 1931 och till höger Havrekvarnen från 1928 (Artur von Schmalensee). Jag är osäker på vem som ritat magasinet, men kanske var det Schmalensee då det var KF:s arkitektkontor som ritade det mesta på Kvarnholmen.

Havrekvarnen och Magasin IV

Här syns Havregrynskvarnens silorör. 9 av de 15 bevarades, resterande revs. Magasinet intill har förvandlats till bostadsrätter och fasaden har fått större fönster. Det gamla ruffiga kvarnområdet har förvandlats till ett modernt bostadsområde som osar av medelklassfräschör. Man får dock vara tacksam att så pass många byggnader bevarades.

Tags: , , , ,

3 Responses to “Så såg Kvarnholmen ut för 4 år sedan”

 1. Marcus says:

  Jag var också där sommaren 2011, närmare bestämt den 10 juni, och var då bland annat inne i Makaronifabriken som vid tidpunkten var helt tom, men olåst av nån anledning.

  Tog några bilder då som jag hoppas går att länka:

  1. http://i65.tinypic.com/2yl0ms0.jpg
  2. http://i68.tinypic.com/2hwobo3.jpg
  3. http://i66.tinypic.com/72ddfc.jpg

  • Rävjägarn says:

   Där ser man! Vilken byggnad var det man rev då? Känner igen den men minns inte vad den hade för uppgift en gång i tiden.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress