Rävjägarn

Att detta hus fortfarande finns kvar!

Varvsgatan Luleå 1

Centralt i Luleå, på Varvsgatan invid Varvsleden, ligger två gamla kåkar som mot alla odds bitit sig fast o h ännu står kvar, De ena är i gul eternit, det andra har rödmålad panel. Det gula huset verkar vara ett bostadshus, kanske med två lägenheter, vad vet jag. Det är säkerligen rätt gammalt, men ombyggt på någonstans i krokarna av 50-talet. Balkongen på övre våningen är en pärla, bara synd att den glasats in.

Varvsgatan Luleå 2

Till byggnaden hör ett gårdshus.Dess ena garagerport är av tämligen modernt snitt, den andra betydligt äldre, Tillsammans med huvudbyggnaden utgör det en ovanlig rest centralt beläget i en expanderande norrlandsstad.  det är inte troligt att etta hus får stå alltför länge till.

Tags: ,

8 Responses to “Att detta hus fortfarande finns kvar!”

 1. Ola K says:

  Med detta eternithus identifierar jag mig starkt! (Inte minst då med den lite olyckligt inglasade balkongdelen…)

  • Rävjägarn says:

   Underhållsfri och välbevarad?

   • Ola K says:

    Åjovars, det också! Fast tänkte kanske närmast på det lite trängda läget i modern och expansiv provinsstad…

    Fin bild på dina farföräldrar framför huset i senaste inlägget, förresten. Nog kan vissa släktdrag skönjas där?

    • Rävjägarn says:

     Ja, jag förstod det, men man kan ju inte låta bli ibland…
     Begriper inte heller det där, dessutom ligger tomten intill et expansivt område och nästan vid hamnen, där man byggt mycket.

 2. Pernilla says:

  Jag och pappa pratade om precis det huset för en vecka sedan och tänkte samma sak. Det underhålls ju inte så särskilt kärleksfullt så jag kan tänka mig att de bara väntar ut tiden.

  • Rävjägarn says:

   Det är tydligen Galären spm äger det! Att de inte byggt något mer räntabelt är mer än jag förstår.

 3. Linda says:

  Min vän bor i det här huset! 🙂

  Det är två lägenheter. Hon bor i en lägenhet som man kommer in i på bottenplan, där hallen är. Uppe är det kök, sovrum, toalett och två till större rum. Köket är tyvärr utbytt mot ett modernare fult men det är fina bevarade platsbyggda garderober med såna gamla dörrar som ser ut som teak. På bottenplan är det en mindre lägenhet. Tydligen vill de som äger det riva, men kanske blir det inte av då David Nilsson fastigheter som äger husen bakom förmodligen kommer att protestera om utsikten försvinner om det byggs höghus på tomten. Det är ett riktigt fint hus. Både min mormor och morfar och min fartmor och farfar bodde i husen bakom och jag har tyckt om huset ända sen jag var liten. Tänkte också för några år sen, men, är det här huset KVAR? Sen flyttade min vän dit så nu får jag till och med besöka det 🙂

  • Rävjägarn says:

   Åh! Roligt att höra. Jag är också väldigt förundrad att huset fått stå kvar och misstänker att det kommer att rivas, läget är för bra för att ett så litet hus skall bevaras

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress