Paraden, funkisbio av Björn Hedvall

Biograf Paraden

Biograf Paraden på Valhallavägen var Karl Hj Lundblads största och elegantaste biograf. Lundblad hade öppnat Tranan 1926 och byggde sedan vidare på sin kedja som kom att kallas Paradenbiograferna. Tranan i Fredhäll och Esplanad på Karlavägen var två av de andra. Enligt en annons från sent 30-tal ingick även Strand på St. Eriksgatan, Manhattan på Hantverkargatan och Caprice på St Eriksgatan i hans kedja. Esplanad öppnade först 1942 och finns inte med. 1966 verkar Lundblad ha sålt sina biografer till RI-teatrarna. Kanske var han då till åren kommen, jag vet inte. Hans fru avled också vilket tog honom hårt.

Paraden ritades av Björn Hedvall och hör till de tidigast byggda funkishusen i det nya Gärdesområdet. Lägenheterna är stora och på gaveln finns 5:or med jungfrukammare (om jag inte minns fel) med stora, rymliga rum. Huset finns kvar än i dag, men med fula 70-80-talsbalkonger. Biografen är nedlagt och skall bli bostadsrätter, men jag tror att foajén blir kvar.

3 thoughts on “Paraden, funkisbio av Björn Hedvall

  1. Träffade en man för många år sen som berättade att när huseet med Paraden byggdes bodde dom hyresfritt ett halvår först. Dom hade extremt svårt att få hyresgäster till denna moderna fastighet

    1. Undrar om det berodde på de dyra hyrorna? Har hört att det inte precis var billigt. Hyresregleringen kom väl inte igång förrän rnt 1940 eller hur det nu var,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *