Rävjägarn

Ett flott 30-talstrapphus i jugendkåk

Entre Kungsholms Kyrkoplan 5

Huset i korsningen Kungsklippan/Kungsholms kyrkoplan fick vid ombyggnaden 1938 en synnerligen elegant entré! Den byggdes om totalt, kanske flyttades den också, jag vet inte. Mot Kungsklippan har ändringarna varit betydligt måttligare och den är heller inte lika unik som denna orgie i ädelträ och etsat (?) glas.

Tags: ,

12 Responses to “Ett flott 30-talstrapphus i jugendkåk”

 1. antonius says:

  Vad är det för motiv i panelen ovanför porttelefonen?

 2. Carl-Uno Sjöblom says:

  Återigen lyfter jag på min vegamössa inför din alltid lika pigga kamera. Carl-Uno Sjöblom

 3. Peter Rost says:

  Mycket själ och charm i denna vackra entre. Sånt blir man glad av att se!

 4. Tove says:

  Kul att hitta “min” entré. Motivet är två ansikten i profil.

 5. Tove says:

  Rent rena efter renoveringen. Inte mycket original kvar efter branden på 30-talet. Nu när stammar bytts så har kök bytts ut hos de flesta. Kakelugnar blev öppna spisar, utom i en lägenhet. Jag hade en kabysskök med matrum á la 30/40-tal tyvärr inte helt praktiskt. Hörnvåningarna är superfina.

  • Rävjägarn says:

   Brann det innan ombyggnaden?

   • Tove says:

    Har fått historien berättad för mig av äldre i huset. Så jag vet ju inte exakt vad som hände. Men huset är byggt runt 1911 och brann i slutet av 30-talet och det var då det förändrades från ett sekelskifteshus till mer funkisstil. Så jag tror att det du kallar ombygnation hängde ihop med branden.

    • Rävjägarn says:

     OK, tack, det låter rimligt. Många hus byggdes om radikalt på den tiden, även om de inte brunnit. All gammal inredning åkte ut och planlösningen och lägenhetsfördelningen ändrades.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress