Jazz at the Philharmonic volym 10

I november 1947 spelades volym 8-10 av Norman Granz JATP-serie in. Här har vi nummer 10 med Endido och I surrender dear. Omslaget är av David Stone Martin och mycket snyggt (klicka på bilden för större format). Jag är mycket svag för hans omslag från sent 40-tal och tidigt 50-tal.

Den första Jazz at the Philharmonic-konserten ägde rum 1944 på Philharmonic Auditorium i Los Angeles. Inspelningarna från denna konsert gavs så småningom ut som Jazz At The Philharmonic, Vol. 4 och 5. Varför den inte kom först i skivserien vet jag dock inte. Jag äger rätt många album i serien och tycker att de flest håller rätt hög klass. Inte minst är det mycket snygga.

Denna utgåva är påkostad, ty skivorna är pressade i vinyl och därför lite mindre brusiga. Mercury kallade sin vinyl Merc-O-Plastic (lustigt!). Lyssna på JATP vol 10:

Medverkar gör Illinois Jacquet, Flip Phillips, Bill Harris, Howard McGhee, Ray Brown, Hank Jones och Jo Jones.

5 svar på “Jazz at the Philharmonic volym 10”

  1. ”Denna utgåva är påkostad, ty skivorna är pressade i vinyl och därför lite mindre brusiga.” Men det måste förstås vara fråga om en 78-varvsskiva. Intressant, jag visste inte att den mellanformen förekom i skivor som såldes i den vanliga handeln.

    1. Ja, den förekom under rätt många år. Jag tror att det var bolaget Pilotone som lanserade vinylpressningar (i detta fall röda) 1946. Jag antar att man inspirerats av V-discs och ev testpressningar/promos (osäkert när man började med vinyl i dessa två fall). I mitten av femtiotalet tror jag att vinylen var rätt vanlig, men jag vet inte om alla 78-varvsskivor var av vinyl eller bara vissa upplagor.

      Värt att notera är att på de första vinylplattorna stod det Unbreakable, vilket sedan ersattes av Unbreakable under normal use.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *