”Restaurering” à la Balticgruppen

Det finns flera olika restaureringstekniker, men här är en variant som tack och lov sällan praktiseras! På bilden ses det gamla varmbadhuset i Umeå och grävskopan är i full färd med att riva ned allt ovan bottenvåningen som är i tegel. Hur detta kan kallas restaurering övergår mitt förstånd, men Balticgruppen skriver glatt att ”delar av den gamla exteriören kommer att tillvaratas och återmonteras. På det sättet bibehålls byggnadens DNA”. Exakt vad som skall tas tillvara är dock oklart, grävskopor är som bekant inte särskilt aktsamma. Mycket till DNA kan det dock knappast bli. Att kommunen godkänt detta övergår mitt förstånd.

Baltic restaurerar

En informativ skylt har dessutom satts upp som visar hur fint det var en gång tiden. Nog för att det är bra att huset återställs till sitt ursprungliga utseende, men att göra det genom nybyggnad tar bort det mesta av värdet på gamla hus. Även om detta hus har förändrats genom åren finns det naturligtvis ursprungliga detaljer kvar och dessutom nyare detaljer som kanske suttit där i 70-80 år och blivit en del av huset de också.

Man skulle verkligen önska att dagens fastighetsägare brydde sig lika mycket om sina hus, som folk i allmänhet bryr sig om sina bilar eller telefoner. Minsta avvikelse från specifikationerna, efter t.ex. en reparation, brukar orsaka högljudda klagomål, men så är det minsann inte när kommer till hus. Märkligt, de skall trots allt stå betydligt längre tid än en bil normalt bruks. Eller en mobiltelefon.

4 svar på “”Restaurering” à la Balticgruppen”

 1. Blir ledsen, när man ser hur Umeå har behandlats ö.h.t.
  Nyss var det ett reseprogram som hyllade Stockholm, för dess ”tydliga” årsringar”. På vilka man så hur staden vuxit. Där fanns en bevarad kärna (nåja).
  Här är vi åter till förtätning, grävskopor och storbränder. Hela grön-eld-avenyn är ett svek mot tidigare god smak.
  Blir så 123 på att man kan få gömma älven, från befintliga bostäder! Vad har det gjort, om höghusen ställt sig längs bak, inför klassfotograferingen? Eh?

  1. Ja, precis! Det finns, och fanns, så mycket fint i Umeå som man borde vara rädd om. Inget hindrar ju att man bygger både nytt och bevarar på bästa sätt. Inte som i detta fall – hu!

  1. Rent generellt är det mer gifter i dagens produktion jämfört hur det var in på 1950-talet. Det bästa är naturligtvis att ta det bästa från äldre tider och kombinera med det bästa från dagens byggande.
   Vad upplever du som dåligt med äldre byggnader?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *