Luxor Populär 3095, radio från 1956

Luxor Populär torde som namnet antyder vara en radio i den populära prisklassen. Det är ingen avsncerad modell men den har magiskt öga och vridbar ferritantenn som nås från baksidan. Bas- och diskant saknas men istället finns en klangfärgsratt som är en del av en motkopplingsslinga. Förutom en vanlig högtalare finns här också en elektrostatis för diskanten.

 

Radion var i hyfsat skick när jag köpte den men fungerade inte. Däremot var det liv i själva förstärkaren så jag kunde koppla in en grammofon och lyssna på skivor, dock var ljudet dåligt. Det finns såldes en del att göra.

Fortsättning följer!

3 svar på “Luxor Populär 3095, radio från 1956”

 1. Kul att du håller igång med dina apparater!

  Jag minns väl Luxors FM-apparater från 50-talet för de var relativt få
  till antalet i jämförelse med Philips och Tyska märken.
  Lustigt nog hittade man alltid fler Luxorapparater på landsbygden än i städerna. Luxor hade lojala återförsäljare, i synnerhet i mindre städer.
  Jag minns väl att det var en rätt stark rivalitet mellan Luxor/Skantic och Philips/Dux och att representanterna på fältet alltid ville i deras märke skulle
  få den bästa platsen i skylten osv.

  Många av Luxors FM-konstruktioner hade rätt dåligt konstruerade MF-steg och man kan i dag se att många av de apparater som överlevt är ombyggda av serviceverkstäderna redan 2-5 år efter att apparaterna såldes!

  Hälsningar

  Marie Svensson – Uppvuxen i en TV och radiohandlarfamilj.

  1. `Hej!
   Jag har haft problem med samtliga luxoraparater faktiskt. På den första blev det kortslutning i glödlindningen på transformatorn så den måste bytas, på den andra har jag problem med skrap på FM-bandet, bara man nuddar apparaten smäller det, på den tredje, denna hade omkopplaren för FM-bandet delvis gått sönder och ser ut att vara taffligt lagad redan en gång tidigare och jag återställde den taffliga lagningen. Nu är inte det här någon lyxmodell precis, men nog låter grundig 1088 betydligt bättre och den torde ha varit billigare. Det känns som Luxor tappade i mitten av 50-talet, innan dess tror jag de gjorde bättre apparater.

 2. Jag de hade problem med både konstruktion och montering under
  50-talet. Just därför är det viktigt att bevara och renovera dessa apparater tycker jag. De är dessutom snygga på ett annorlunda vis! Hoppas att du inte ger upp utan försöker få ordning på din apparat!

  Sak samma med Luxors tidiga TV-apparater – som man sällan hittar i dag och på vilka en rad märkliga fel kunde uppstå.
  Däremot blev kvalitén betydligt bättre från början av 60-talet och Luxors olika TV-chassi:s från sent 60-tal och framåt var väldigt stabila och pålitliga – både svart-vita och färgmodeller.
  Luxors transistor-era är också intressant men många fina och välljudande
  apparater och modeller!

  Alltid kul att ta del av dina projekt!

  Marie Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *