Snyggt tidigt 1900-tal i Västerbotten

vb-hus_1

Nu vet jag inte alls när detta hus är byggt, det är inte alltid så lätt att säga. En bra bit in på 1930-talet byggde man allt annat än funkis. Detta fina jugendhus finns i krokarna av Robertsfors. Idag är dock uthuset rivet och hela tomten förvandlad till byggarbetsplats. Jag undrar just hur länge själva huset blir kvar. Det är fint och tämligen orört.

vb-hus_4

Taket är allt lite svajigt, kanske var det därför som det revs, eller så stod det i vägen för något bygge. Jag gillar den där typen av byggnader. Funktionalistiskt enkla, som så många av lantbruksbyggnaderna, och även bostadshusen för den delen. De var aldrig lika utstyrda som mer påkostade hus i stan och det kan verkligen vara vackert.

2 thoughts on “Snyggt tidigt 1900-tal i Västerbotten

  1. Ah! Det taket fick det att spritta till här. Jag bodde tio år i Robertsfors, på Industrigatan 2. Samme byggherre ligger bakom ett stort antal hus med den takbrytningen längs efter. Just det sneda taket, gav väldigt bra taxeringsvärden, minns jag pratet kring.. Inte heller ovanligt med fönsterkåpor i nedre delen av brytningen.
    Tror vårt hus var från -33. Den rönnhäcks- och björk-inramade tomten rymde ett fantastiskt transparent blanche äppelträd, och en ek som gav fullgångna ek-ollon i slutet av 80-talet. Uthuset/laggårn innehöll f.d. uthyrningsrum, då sommarrum.

    Paret som köpte huset efter oss, valde (tyvärr..) att fördubbla husets längd och fimpa växtligheten. Nåja, deras val.

    1. Finns många fina villor i Robertsfors! Den tär taktypen var nog rätt vanlig på många håll. Ger en fin takhöjd på övre botten och är dessutom snygg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *