Nyrenoverat på Furusundsgatan 12

Furusundsgatan 12 fasad

På Furusundsgatan 10 och 12 ligger två fastigheter från 1938. Båda ritades av Gustaf Birch-Lindgren och uppfördes av byggmästaren A. Lidner. De är snarlika till utseendet, ja nästan identiska, men spegelvända. Idag ägs det ena, nr 10 av Brandkontoret, och 12:an av en bostadsrättsförening. Nr 10 är, förutom porten, nästan helt i ursprungligt skick. Balkongerna har fått en trapetskorrugerad plåt istället för en slät och ytterligare en handledare har monterats ovanpå den gamla för att dagens säkerhetskrav (höjd på räcke) skall vara uppfyllt. 12:an renoverades i slutet av 1980-talet och fick då nya balkongfronter som inte var speciellt snygga. Dessa har nu renoverats och ersatts med nya i funkisstil.

Furusundsgatan 12

De nya balkongerna är snygga, men det är synd att man inte valde att göra dem som de en gång i tiden såg ut. En bra kompromiss hade varit slät plåt och en enkel handledare. Dagens krav på högra räcken hade gjort dem något ”boxigare” men jag tror inte det hade gjort så mycket. De som sattes upp är i lättmetall och fronten är sinuskorrugerad. Av någon obegriplig anledning har man satt en mellanliggare mellan plåt och handledare. På det stora hela ser det dock snyggt ut och dessutom betydligt bättre än förr! Betyg 3/5 (både material och utförande avviker från det ursprungliga).

3 svar på “Nyrenoverat på Furusundsgatan 12”

 1. Mycket snyggt!

  I det huset jag bor i (byggt 1947) har Svenska Bostäder ”lyckats” täcka över tegelfasaden med slät röd puts. – Otroligt! Samt nya fönster, och balkonger på Hässleholmsvägen i Johanneshov. Funderar på allvar att flytta.

  1. Björkhagen va? Var där igår och så hur det såg ut, inte så kul! Men såg också något hus med ursprungliga balkonger intill.

   1. Japp, Björkhagen.

    Husen på Hässleholmsvägen 7-9 har kvar de ursprungliga balkongerna. – Dessa hus är ombildade till bostadsrätter.

    Vi har även blivit av med våra fina 40-tals hissar, bytta till nya. Svenska Bostäder ”slår på stort”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *