Vackra balkonger på Askrikegatan 17

Askrikegatan 17 detalj

Askrikegatan 17 är ett av två hus på denna gata som har balkonger likt de ursprungliga. I båda fall tror jag det verkligen rör sig om de ursprungliga som renoverats. Det ena har adressen Gillögatan 1, det andra är Askrikegatan 17 och det är den fasaden ni ser en detaljbild av ovan. Klicka på den om ni vill se den i större format eller här om ni vill se fasaden i sin helhet.

Det finns 3 hus på denna gata som är mer eller mindre identiska och det är Askrikegatan 15-19. Nr 17 är det enda av dessa hus som har sina ursprungliga balkonger kvar och det gör en hel del för utseendet. Balkongerna är visserligen inte så ovanliga till sitt utförande, men genom att de inte bytts är de nästintill unika. Den relativt låga fronten är av sinuskorrugerad plåt och handledaren sitter en bra bit ovan plåten. Hörnen är elegant rundade. Den totala höjden uppfyller inte moderna krav, men detta krav kan jag tycka att man kan kompromissa med och gläds därför åt att föreningen Brf Verkstadsklubben gjort denna lysande renovering och betyget blir därför det högsta tänkbara: 5 av 5.

2 svar på “Vackra balkonger på Askrikegatan 17”

 1. Hej Rävjägaren,

  Tack för intressanta inlägg, beskrivningar och åsikter om arkitektur. Gillar även din uppskattning om balkongerna på Askrikegatan 17, som jag har bott i sedan början av 80-talet. När vi/Brf förvärvade fastigheten med eftersatt underhåll 1999 letade jag efter fotografier över exteriören, som visade originalutförande (på Stadsmuseet). Bland annat var och är jag intresserad av hur huset såg ut med markiser. Om man tittar i Miljöprogrammet ser man några mer översiktliga bilder från Tessinparken där det framgår att troligen samtliga byggnader var försedda med markiser.
  Tänker att du som verkar ha så bra koll på detaljer kanske har sett fotografier över husen på Askrikegatan.
  Uppskattar om du hör av dig med eventuella tips.
  mvh
  David

  1. Hej! Tyvärr är det väldigt dåligt med det vad jag kan se. Har hittat någon enstaka bara, sökte bla på funkis eller funkishus på digitaltmuseum.org om jag inte minns fel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *