Luxor AW och den fantastiska Robot

Luxors vanliga och Robot

1935 konstruerade Luxor den första svenska skivbytaren som kom att bli en stor framgång. Den var enkel och därför billig och dessutom pålitlig eftersom den inte var speciellt avancerad. Till nackdelarna hörde dock att den bara klarade 10-tumsskivor så den som köpte 12-tumsskivor med klassisk musik kunde inte spela dessa. Efter att AGA 1942 släppt sin genial konstruktion började ett intensivt utvecklingsarbete hos Luxor och resultatet av det blev Luxor Robot som klarade både 10- och 12-tummsskivor. På bilden ovan ser ni både den gamla och den nya skivbytaren intill varandra. Eftersom Robot var dyr, sålde den gamla konstruktionen fortfarande rätt bra. Jag äger själv ett exemplar av den äldre modellen, dock i ett lite senare utförande, från ca 1949, se den byta skivor på denna film. Luxor Robot i full aktion finner ni här, men tyvärr äger jag inget exemplar av denna första generation, bara av dess ersättare Luxor RKW från ca 1949.

Ett svar på “Luxor AW och den fantastiska Robot”

  1. Hej Rävjägarn,

    Jag hittade en gammal radio+skivspelare, från år 1943, svensk ”Nornan radio”, typ EV66G, med Luxor äldre model (A 12)…

    Alla radiotuber och andra delar ses bra ut, men jag måste fixa varje elkablar…

    Det finns ingen bild även i Radiomuseum, – så tänker jag, att jag hittade ett rikedom…

    (Hälsningar från Finland!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *