Albin Starks kollektivhus från 1941

Kristnehovsgatan 5

Efter att ha ritat Yrkeskvinnornas hus på Furusundsgatan tillsammans med Hillevi Svedberg fick Stark i uppdrag att på egen hand utforma ytterligare ett hus i samma genre på Kristinehovsgatan (som på den tiden hette Gubbhusgatan).  Som byggmästare stod Olle Engqvist, precis som vid de flesta andra byggen under 30-50-tal.

Huset byggdes på uppdrag av en stiftelse som i form av bostadsaktiebolag vänder sig till yrkesarbetande kvinnor. I huset fanns restaurang med tillhörande mathissar samt en storbarnkamamre för 10 barn. På nedre botten fanns också tre små rum med gemensam kokvrå och badrum avsedda för städerskor.

Kristnehovsgatan 5 interiör

Matsalen var ljus och vardagselegant. Vem som inrett vet jag dock inte. På bottenvåningen, i foajén, hade man murat in en öppen spis vilket verkligen för tankarna till lyx och flärd (i Marieberg finns ytterligare ett hus med denna trevliga detalj). Över lag tycker jag nog att interiörerna är påkostade. Öppna spisar finns i 2- och 3-rumslägenheterna och garderober, köksinredningar mm håller hög klass. I huset fanns naturligtvis även mindre lägenheter, olika typer av 1-rummare med kök eller med kokvrå samt dubletter. Här hittar ni planlösningarna.

Kollektivhuset kom dock att avvecklas och idag är det ett helt vanligt bostadsrättshus. Huset är till stora delar välbevarat, men fönstrens ytterbågar har ersatts av nya i lackerad metall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *