Elisabeth Östmans Husmodersskola

Elisabeth Östmans Husmodersskola 1

På Jakobsbergsgatan 34 låg en gång i tiden en gamma kåk och där drev Elisabeth Östman en husmodersskola. På Stockholmskällan fann jag 4 bilder som enligt uppgift är tagna 1912. På bilden ovan ser vi en av dem, köket där kursdeltagarna fick öva sig i matlagning. Det verkar dock som om skolan flyttade till Klarabergsgatan 40 strax därefter ty redan 1914 annonserar Östman i Idun att hon även kommer att hålla kurser i vegetarisk matlagning i det nyinredda köket på Klarabergsgatan. Här syns fastigheten till höger i bild. Huset måste ha varit nyuppfört när husmodersskolan flyttade in. Intressant att notera är att det fanns både dagkurser för fruar och kvällskurser (kanske för ogifta yrkesarbetande?).

Elisabeth Östmans Husmodersskola 3

Men åter till den gamla skolan på Jakobsbergsgatan. I matsalen ser vi eleverna prydligt uppradade vid matsalsbordet. Klädseln är av allt att döma oklanderlig och man får anta att det rådde sträng disciplin i skolans lokaler.

Bilderna på Stockholmskällan gör mig dock lite konfunderad. En av dem visar eleverna i ett trångt kök med vedspis. Kanske är det så att den bilden när tagen på Jakobsbergsgatan i de gamla lokalerna och bilden högst upp i detta inlägg är tagna i de nya på Klarabergsgatan. Huset där ritades 1910 av Höög och Morsing och bör ha stått klart ca 1911-1912. Här en ritning som visar vindsvåningens lokaler som är anpassade efter hushållsskolan.

1 thought on “Elisabeth Östmans Husmodersskola

  1. Den översta bilden är nog från köket längst till höger på ritningen, och matsalsbilden från den matsal som ligger brevid (med serveringsrum emellan).
    Den andra bilden är från det stora köket i andra änden av huset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *