Hyperelegant NK-varuhus ute i Farsta

NK i Farsta

1960 öppnade NK ute i Farsta, i den då nybyggda förorten. Farsta var nytt och modernt och dess centrum synnerligen elegant vilket framgår av bilden ovan och av denna bild. Frågan är om inte Farsta överglänste Vällingby på visa områden. Ritade gjorde Backström och Reinius, men jag måste erkänna att jag inte vet om de ligger bakom alla centrumbyggnader. Tyvärr har jag inte hittat några bilder som visar några av NK-interiörerna, men man får väl anta att de var både påkostade och snygga.

9 thoughts on “Hyperelegant NK-varuhus ute i Farsta

 1. På något vis, får jag känslan av barndomens badhus-besök i Umeå, Haga.. Lågplatt byggnad med moderna punkthus bakom. Riktigt fin-designade gatlampor i träd-form, istället för fontäner ute. De bruna stenfärgerna inomhus, tydligheten i indelningen. All idrott samlad på ett område.
  Det var inte alls lika välkomnande nu, med fika-delen som mist sin privata och lugna sfär. Tanken på att ett minutdebiterande nytt, depp-svart badhus, snart skall sluka det gamla familjära.. utan busshållplats för skolbarnen.

  De formerade fontänerna påminner också svagt om de blomkrukor som prydde gågatan, vid Åhlens/ EPA/ Tempo. Landande UFO-n..

  Omtänksamt, med gången bakom pelarna! Nu är vi så många flanörer, att vi inte ryms att samsas undan regnet längre.

  1. Det är en snygg modernistisk miljö och de fanns ju lite varstans under 60-taltn. Påkostat, stramt, elegant och med fina skulpturer, lampor mm. Gillar det verkligen, men idag är så mycket förvanskat

 2. Var mycket elegant! Där inhandlades Playboyskor och Silverdollar-jeans mm. på NK-Ung. Herrarna på teknik/ljud-avdelningen hade vita rockar.

  1. Oj, det låter inte dumt! Var NK-Ung en relativt dyr butik? Minns du in NK sålde möbler där också?

   1. Vad jag minns från 70-talet: Källarplan: ljud/teknik, möbler, husgeråd, sport. Entréplan: Skivor, NK-ung (kläder, relativt dyrt), kosmetik, böcker. Övre plan: Kläder, skor, café (grön inredning) (såg Christina Lindberg där en gång ;). Uppväxt i Farsta, jämngammal med FC, bodde i ett av de tre stjärnhusen, var väl också Backström och R.!

    1. Tack, roligt att få varuhuset beskrivet. Måste ha varit snyggt!
     Ja, det är nog också Backström och Reinius. Jag gillar Farsta, framförallt centrumet och och höghusen med Impala-vingarna.

     1. FYI, under 70-talet fanns också en som jag minns glasad gång över till “Postiljonen-huset”, till höger i bild, där en del av kläd-avdelningen huserade. Kvickly/DOMUS-varuhuset hade bland annat en herrfrisering på övre plan, 60-tal, där blev man som barn friserad framför ett akvarium av större modell. Far min hade en parkeringsplats för sin lastbil, Scania L51, i lastgatan under centrum från tidigt 60-tal till tidigt 80-tal. I Postiljonenhuset fanns en lite “finare” restaurang, kan inte minnas att jag ätit där.

 3. Mitt minne från tidigt 70-tal är att det fanns en egen butik i Farsta där NK sålde möbler. Man åkte en lång rulltrappa ned ett plan från gatunivå. Den butiken låg på motsatt sida om torget räknat från NK-varuhuset med ingång på vänster sida i det huset. DUX var stort i den butiken. Jag var dock så ung att minnesbilden är svag.

  1. Man sålde även båtar och båtmotorer där, min far köpte en Ockelbo båt där med en 40 hk Evinrude !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *