Ack, du ljuva, kyliga midsommartid

mormor

Midsommar 1975 gissar jag. Mormor är rejält påpälsad. Om hon var överdrivet frusen av sig har jag glömt, men midsomrar är inte alltid så varma som man kan önska.

Mormor hämtades i ett samhälle cirka 1,5 mil hemifrån där hon bodde i en liten lägenhet innan hon flyttade till hemmet som låg strax intill. Hon gillade inte säkerhetsbälten, men gick med på att för syns skull lägga det över kappan. Hon blev snabbt en smula glömsk (hon var över 70 när jag föddes) vilket gjorde det tacksamt att leka t.ex. kurragömma eftersom gömställena kunde återanvändas.

Apropå glömska. Känner en gammal dam som inte har mycket till minne alls. “Hur kan du hitta så bra här” säger hon och jag svarar att “jag varit här många gånger”. “Det har jag också svarar hon då” och det har hon ju helt rätt i. Sen tidigt 40-tal har hon bott i samma våning som en gång var hennes mormors. Annars prisar hon glömska: “så bra för dem som har hemska minnen från kriget” och “man kan läsa om alla sina böcker”. Vore alla som hon skulle inga någonsin ha en dålig ålderdom.

1 thought on “Ack, du ljuva, kyliga midsommartid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *