En Philips F5S03AR med efterklang

Philips F5S03AR exteriör

1960 kom Philips med radiogrammofonen F5S03A som är en typisk modell från tiden. Liten och nätt och försedd med en vanlig enkelspelare. De stora 50-talsmodellerna var i princip ett minne blott detta år, åtminstone för svenska Philips. Apparaten har stereoförstärkare och stereopickup, vilket var vanligt vid denna tid när stereoskivorna kommit till Sverige.  Slutsteget består av 4 stycken ECL82 och ett ECC83. Trodts detta är det ingen kraftig förstärare, bara 2x5W. I vardera änden av möbeln sitter en bredbandshögtalare på 800 ohm. Slutsteget är för den skulle inte transformatorlöst utan en liten transformator sköter anpassningen mellan slutrör och högtalare.

Det som gör apparaten intressant är att mitt exemplar heter F5S03AR och är en specialversion som är försedd med efterklang. I taket sitter nämligen ett fjäderreverb som jag tror är av amerikansk konstruktion. Detta kopplas in med en knapp och styrkan regleras med en liten ratt (se bild). Efterklangen är förvånansvärt bra, det låter verkligen som orkestern spelar i en stor kyrka om man slår på det och vrider det till lämplig nivå. När det ett talprogram låter det mest bara märkligt. Det är synd att inte apparaten är kraftfullare och har bättre bas och diskant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *