Om AGA Baltics tänkande skivbytare

IMG_4033

Jag fick två AGA V42 i vintras. Den ena var komplett, denna andra inte. Ingen fungerade riktigt. Nu har jag emellertid satt den kompletta i fungerande skick (den andra saknar växlingspinne så den kan bli lite knepig att använda). I grunden var detta exemplar i bra skick, även visuellt, men den hade på något sätt hängt upp sig. Det visade sig vara pauskontrollen som var ur läge, den var inte 0 när den stod på noll. Apparaten har nämligen paus som kan sättas för varje skiva eller varannan och denna kan ställas in steglöst upp till 3 minuter.

IMG_4035

På drivaxeln finns ett sorts gummihjul som driver själva växlingsmekanismen. Gummit var slitet och lite mjukt (på den andra hårt). Jag tog loss det och kapade av en lämplig bit från ett spengummi som har nästan identiska dimensioner. Satte lite superlim på och satte monterade på plats. Efter denna operation fungerade skivbytaren som den skulle. Drivhjulet ses på bilden ovan som en gummiring något till vänster relativt högt upp i bild.

Pickupen var en AGA safir, ett magnetisk element med fastlödd safir. Den ersatte jag med en gammal Sonotonepickup, en keramisk. Minns inte numret men den är stereo. Eftersom armen klarar sig med 10 grams nåltryck, eller lite mindre, gick detta bra. Växlingsmekanismen är verkligen inte dum, det är ovanligt att så gamla apparater går att använda med så lågt nåltryck.

Detta är verkligen en trevlig skivbytare. Snygg och med alla finesser som behövs och dessutom lättanvänd. En toppenprodukt! Jag är mycket imponerad av konstruktionen och att man kunde släppa den mitt under brinnande krig 1942. Här en annons från 1942.

Med lite tur man kan se skivväxlaren i funktion här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *