Cyrillus Johansson och Olle Engkvist

Runebergsgatan mindre

1926 – 1926 uppfördes ett mycket intressant hus på Eriksbergsgatan 6. Bakom bygget stod Olle Engkvist, byggmästare, och ritade gjorde Cyrillus Johansson. Toppen är speciell och för att få ut mesta möjliga av den valde man att förlägga vardagsrum mm åt gården, och kök och jungfrukammare åt gatan till, en mycket ovanlig lösning vid denna tid.
vardagsrummen fick enorma glaspartier mot den grönskande gården och hör till de finaste i hela stan. Även serveringsrummen var påkostade. Planlösningen framgår av denna bild. Den svängda väggen i vissa vardags- och herrum är verkligen vacker! Dessutom ligger gården åt söder så den är ljus och trevlig.

2 svar på “Cyrillus Johansson och Olle Engkvist”

  1. Jag var där och tittade för en tid sedan och fick syn på det fantastiska trapphuset som syns på bilden. Det finns manga arkitektoniska pärlor i Stockholm som borde uppmärksammas mycket mer. Du gör ett bra job i det avseendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *