Gerdrud Fridh i Ibsens dockhem

Jag botaniserar vidare i Radioteaterarkivet och finner Ibsens Ett dockhem i en inspelning från 1953 i regi av Lars-Levi Laestadius och med Gertrud Fridh i rollen som Nora. Ibsen är något av en favorit, även om man knappast kan kalla hans pjäser för muntra. Hedda Gabler, t.ex, är en fantastisk föreställning!

Dockhemmet är Noras och där lever hon med sin make Torvald och sina tre barn. Julen står för dörren och mannen står i begrepp att tillträda en ny och välbetald tjänst som bankman. Nora gläder sig som ett litet barn åt de ökade inkomster som följer med anställningen och det ringer på dörren. Först kommer en gammal bekant på besök, Kristin Linde, sedan kommer doktorn som är god vän till familjen och allra sist kommer Noras fordringsägare och ställer ultimatum. Dockhemmet kommer slås i spillror men utgången är alls inte den man tror.

Gertrid Fridh är lysande som Nora! Jag hade gärna sett både Gunn Wållgren och Inga Tidblad i denna roll, men nu är det Gertrud Frids tolkning som blir min första Nora och jag blir allt annat än besviken. Barnsligt naiv i början och realistiskt klarsynt i pjäsens slutskede. Dessutom har hon verkligen en fantastisk röst!

Att Ibsens pjäs orsakade stort rabalder och blev en skandalsuccé vid premiären i december 1879 är inte svårt att tänka sig. Kvinnoemancipationen hade ännu inte trängt ut till de bredare lagren och det bör ha gjort pjäsen aningens svårsmält. Det borgerliga kvinnoidealet var nog inte så lämpligt för många kvinnor, Jag tror snarare att landsbygdens fruar hade det betydligt bättre, ty de hade en viktigt funktion att fylla med sitt arbete och det brukar gagna välbefinnandet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *