Fantastisk finsk funkis i Tammerfors

Funkis i Tammerfors

Jag har haft semester! Sparsamt med inlägg under den perioden skulle man minst sagt kunna säga. Jag har bl.a. rest i Finland och i Tammerfors fann jag ett av de vackraste funkishus jag någonsin sett. Det var på intet sätt perfekt renoverat, men på hål var det helt fantastiskt. Fönstren hade tyvärr bytts, precis som dörr- och skyltpartierna. I Finland har man dock in i modern tid haft okopplade fönster så även i detta hus (gissar att det är först de senaste 10-20 åren som moderna energifönster slagit). Alla gamla funkisbyggnader har därför intågande fönster, hängda på var sin båge.

Adressen till detta mästerverk, som är precis så snyggt som funkishus brukar se ut på skisser från tiden, är Hämeenkatu 15 och byggåret är 1939. Mer har jag inte lyckat ta reda på.

Funkis i Tammerfors detalj

Som ni ser är balkongerna de ursprungliga, vilket gör oerhört mycket för det intrycket. De fönster som satts in har heller inte satts in i befintlig karm, utan på traditionellt vis, vilket gör resultatet avsevärt bättre. Det glasade trapphuset är dessutom ytterst dekorativt och den klocka som sitter över fönsterraden blir liksom en prick över ett i, riktigt tjusigt. Högst upp finns takterasser och eventuellt också lägenheter, det framgår inte riktigt.

Finland är fyllt av fin funkis och annan modernism, men det finns också gott om traditionell arkitektur. Jag kommer att återkomma till detta.

2 thoughts on “Fantastisk finsk funkis i Tammerfors

  1. Vet inte riktigt vad jag känner. Å ena sidan Poirot´s fina rundade hörn, å andra sidan de ystra färgerna och starka brons-statyer från kommunist-eran?

    Skulle vara intressant att höra hur du skulle kommentera idrottshotellet i Veliko Tarnovo? Översta fotot, om man följer adressraden till min “website”. Det har alla former, vare sig man vill eller inte! 😀

    1. Oj, det var fint! Betongmassivt

      Jag gillar statyn, det gör ju huset ännu snyggare. Tycker inte riktigt att man behöver ta så mycket hänsyn till den annat än ur estetiskt händelse, iallfall inte i detta sammanhang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *