Strindbergshuset vid Karlplan år 1967

SSMFOE000697S

1969 revs detta vackra hus vid Karlaplan i Stockholm. Det var synd, ty det var ett välbevarat hus, fullt av vackra våningar och en mycket generös takhöjd. Det stod klart 1898 och ritades av Ludvig Pettersson och Ture Stenberg och hade en icke försumbar anstrykning av nygotik i sina fasader.

SSMF086850S

Ett par år innan rivningen tog Lennart av Petersens några bilder av interiörerna. Här ses en matsal med turkos kakelugn. Notera de höga panelerna och den pampiga dörren! Att huset prompt skulle rivas berodde på att ägaren ansåg det alltför olönsamt att hyra ut våningarna eftersom man vid denna tidpunkt inte kunde ta lika höga hyror i ett gammalt hus, som i ett nybyggt, även om det var nyreparerat. Detta känner vi igen än idag, när många gamla kök slängs ut eftersom hyran bara kan höjas om man byter ut mot nytt. Gammalt och fint måste också få kosta!

SSMF086856S

Vad sägs om denna vackra kakelugn i Weidenhielms våning på 1 trappa? Blandningen av gammalt och nytt är väldigt tilltalande tycker jag. Framförallt idag, när även det nya har blivit gammalt. Stilinteriörer blir lätt lite tråkiga, och dessutom har det väl alltid varit naturligt att ha en viss blandning av stilar, så var det naturligtvis ofta förr när mn hade både ärvda och nyinköpta möbler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *