Svensk-amerikansk funkis från 1944

Selmdal 16

Bland villorna i Mälarhöjden fann jag en riktigtfin vill av det lots ovanligare slaget. Huset är uppfört i mitten av 40-talet och ritades av en svensk-amerikansk arkitekt, G W Olin, som ritat några biografer i Stockholm, bland annat Boston och Gloria. Enligt uppgift hade han ritat en hel del biografer over there innan han kom till Sverige.  Planlösningen är fin även den och själva bostadsvåningen ligger på övre botten. Vardagsrummet, med den runda burspråksväggen, går genom hela huset och har en balkong i motstående ända. Detta rum flankras av matsal och sovrum. Ytterligare ett sovrum, ett kök och ett serveringsrum med matplats finns på detta våningsplan.

Huset fick ny fasadbeklädnad på 60-talet och har dessutom försetts med betongpannor men är i övrigt relativt välbevarat.

2 svar på “Svensk-amerikansk funkis från 1944”

  1. Liknande utsatt glas-rundning och husform, finns på ”kråkslottet” i Tallsjö, Västerbotten. En vit trävilla för skogsfaktorn, på det blomstrande 50-talet. Då smet skolpojkarna in på upptäcksfärd, via kol-luckan!
    Man anar ännu klass-skillnaderna i den lilla byn. Hästhandlarkåken med telegraf, arbetarbostäderna, gamla handlarna, gästgifveriet/ posten, större bondgårdar och flera fina Per Albin. Nu handlar det mest om arealer, jakträtter. Inbodda jobbpendlare, kontra utsocknes sommargäster. Telefontråden är klippt. Man har att välja på två eller sex mil till affären och bensin.

    1. Per-Albin-husen är intressanta. 2 rok och möjlighet att inreda vinden samt ladugård och lite mark. Finns lite här och var i vårt land ror jag, men kanske vanligast norrut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *