Se vad en dålig renovering kan göra

Hus före 1

Jag fick ett läsarbrev för en tid sedan med några bilder av ett vackert och välbevarat gammalt hus som genomgått en allt annat än pietetsfull renovering. Huset är verkligen osedvanligt vackert med sin höga grund och sina vackra fönster.

Hus före 2

Notera övervåningens harmoniska fönstersättning och et vackra tegeltaket. Här har man gått varsamt fram genom åren. Men sedan hände något, kanske fick huset nya ägare som beslöt att något måste göras.

Hus efter 1

De gamla fönstren kastades ut, och likaså tegelpannorna. På övre botten ersattes ett fönster med två.

Hus efter 2

De nya fönstren är enluftsfönster med fuskspröjs och har inte samma proportioner som de ursprungliga. Fönstret längst till höger, bakom stolpen, verkar ha fått sitta kvar och det syns tydligt att det är högre. Efter dessa åtgärder har huset helt ändrat karaktär. Naturligtvis går det att återställa, men det ursprungliga är för alltid borta och jag är av en åsikten att ett välbevarat hus är betydligt intressantare än ett vars charm har återskapats.

Har ni fler exempel på ovarsamma ombyggnader, maila dem till mig på ravjagarn@ravjagarn.se.

6 thoughts on “Se vad en dålig renovering kan göra

 1. Jag kan delvis förstå övergången till lättskött plåttak. Det var åtminstone ett försök till att se ut som tegel.. (Blev själv tvungen att åtgärda asbest-tak..) Men varför valde man svarta vattbräder, när vindskivorna är vita och taket rött? Har de inte kunnat få förbli vita?

  Nya fönster, tycker jag görs allmänt fula! Jag gruvar inför den dag, då mina stora åbäken på övervåningen inte längre vill vara med. Blir en dyr historia med krympt ROT.

  Någonstans är man säkert glad, att ha kunnat komma undan med smidiga lösningar. Så som spiroröret på gaveln.. Det gav kanske möjlighet att kunna fortsätta nyttja huset. Det är inte på alla orter det är lönt, att kosta på husen så mycket mer. Inte säkert att man har möjlighet att bo kvar.

  1. Väldigt märkligt med de svarta bräderna! Märkligt att de bytte tegeltaket också. Gammalt tegel som hållit så länge håller ofta länga till. Bättre att bara byta skadade pannor.

   Är det något problem med dina fönster på övervåningen?

 2. Inte så stort problem (De är lite skyddade under tak), annat än att de ÄR stora, tunna/ spröda, bläddras och går utåt.. Det var innan männen börjat putsa fönster hemma? 😉
  Huset kallställs på vintern, och jag antar att det frestat på. Talgoxarna älskar gammaldags kitt, och färgen släpper bara lättare idag.

  Trösten är väl att virket är så pass gammalt. Det har sin inre kvalitet än!
  Nu kan jag inte termerna riktigt, på de olika delarna i ett fönster, men inre träbåge kring glaset, har krympt(?), i förhållande till den yttre karmen som den stängs emot. Det är på en nåder att man får det dragfritt med gummi-lister. Slipper å andra sidan borra ventilations-hål överallt på väggen..

  1. Krympt!? De menar att själva fönsterbågen blivit för liten i förhållande till karmen? Kan det inte ha varit så alltid? Mysko!

   1. Svårt att veta, hur det var i början.. Vi är sex tomter, med samme Ralph Erskine bakom ritningarna. Tre tvåvånings-hus, och tre enplans. Fönstren har varit likadana i dem alla, innan 70 och 80-talens energi-prat. Ena grannen av två, har förvarat sina utbytta fönster, så dem är det inte! 🙂 Skall ta och kika på dem, ifall de kanske kan hjälpa framöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *