Kom låt oss alla gå till Festivitetssalen

Jag har förstått att festivitetssalar inte hör till vardagen nuförtiden. När jag växte upp var de en realitet och kanske berodde det på att begreppet levde kvar längre högt upp i norr. I festivitetssalarna var det middag eller bankett, ofta i samband med stämmor eller kongresser (kongress, vilket daterat ord, precis som konsulent). Bilden ovan föreställer Börshusets i Göteborg festivitetssal. Den är tjusig värre.

Vill man gå på festivitetssal idag kan jag rekommendera Haparanda Stadshotell eller dito i Luleå (fransk renässans). I Piteå hade man dock den dåliga smaken att på 80-talet lägga in ett extra bjälklag och sedan förvandla salen till två våningar av ovanligt fula hotellrum. Förstår ni hur usel den staden är?

I Stockholm fanns Hôtel de Suède som revs i början av femtiotalet. Där gick salen i vitt och guld. Läs mer om de Suede här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *