Grundig blev Grundig Majestic i USA

GrundigreklamGrundig hör till mina tyska favoritmärken när det gäller radioteknik. Deras produkter frå 50-talets andra hälft och några år in på 60-talet håller mycket hög klass och står sig vl än idag. I början av 60-talet hände mycket. TV:n var den nya statusapparaten och radioapparater och grammofoner blev mer och mer portabla genom att transistorn dp transistorn vann mark. Det portabla apparaterna lät inte alls lika bra som de stora gamla bordsradioapparatrna och radiogrammofonerna, men vad gjorde det: de gick att ta med sig till parken, till festen, ja vissa modeller gick även att skjuta in i en kassett i bilens instrumentbräda och blev därmed bilradio! Naturligtvis var det främst ungdomar som köpte dessa produkter, men med stegrande ekonomiskt välstånd, blev de en viktig målgrupp. I USA hade man transistorradioapparaterna i åtanke när man mixade popsinglarna, ty då en stor del av målgruppen lyssnade på musiken i denna typ av apparater, var det naturligtvis viktigt att de lät bra även i dessa änka apparater.

Grundig såldes även i USA och fick då namnet Grundig Majestic. Varför vet jag inte. I annonsen här intill ser vi några av deras modeller. Apparaten på den stora bilden är en rätt påkostad maskin, mono visserligen, men md en ordentlig förstärkare och rejält med högtalare. Näst längst ned i kolumnen till höger ses en riktig prestigemodell i ett hiskeligt barockhölje. Modellen gick nog hem rätt bra hos konservativa köpare, de mer moderna valde den ovan som innehåller samma teknik. Klicka på bilen för att se den i större format.

4 svar på “Grundig blev Grundig Majestic i USA”

  1. Hade en Grundig-TV från mitten av 80-talet och den var också av riktigt hög kvalitet. Den fick hänga med länge och var inne för ett par mindre reparationer och sista gången den krånglade skämdes jag nästan när jag frågade på verkstaden om det var nån idé att kosta på den ännu en lagning. ”Du, det är en Grundig – dom är det alltid värt att ta hand om” svarade reparatören och så fick den hänga med ett bra tag till.

  2. Längre än så käre rävjägare! Eftersom den bodde hos oss, som körde slut på saker innan vi skaffade nytt, fick den hänga med tills den var bortom räddning och det var i början av 2000-talet som den fick sin fina komplimang av tv-rep. Han ansåg att Grundig var i en klass för sig. Jag har inte haft nån TV med bättre ljud än den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *