Ekpanelen som blev vit och fräsch

Övermålad ekpanel

I helgens SvD Magasinet hittade jag denna lilla horreur som jag närmare skall beskriva. Det är en villa i Saltsjöbaden anno 1905 vars matsal dekorerats av Filip Månson. Den vackra gamla ekpanelen har dock målats vit. Jag citerar:

Jag målade den märka ekpanelen på väggarna vit. Alla sa att jag inte var klok och att jag förstörde huset, men när det väl är gjort tror jag att de flesta håller med mig om att det blev jättefint.

Nej, det gör vi inte. Tilltaget har förstört den vackra matsalen och man kan bara tänka sig den möda som krävs för att återställa panelen! Det är verkligen kortsiktigt att låta modets nycker förstöra en så gammal inredningsdetalj. Dessutom respektlöst och dumt. Hade jag gjort inredningsreportaget hade jag sett ut som ett åskmoln och inte varit god att tas med.

12 svar på “Ekpanelen som blev vit och fräsch”

 1. Det går knappast att återställa ekpanel som målades vit eftersom färgen tränger in i porerna. Man kan skrapa….men får inte bort all färg. Slipning är det enda alternativet, men inte så lätt när man möter profileringar, nedsänkningar och etc.
  Ett svindyrt material, mängder med arbete, en oslagbar estetik och hållbarhet….och så några penseldrag. Estetiska analfabeter !!

  1. Ja, det är verkligen mer än dumt. Man kan hoppas att hon använt plastfärg, för den tränger väl inte in lika djupt?

   1. Rätt….samtida plastfärger och emulsionsfärger ligger närmare ”flytande spackel”….än färg, och är relativt lätta att skrapa bort. En tunn oljefärg däremot är helt hopplöst att få bort från en ekpanel. Känner till en advokatbyrå här i Göteborg som gjorde samma jobb på en fantastiskt ekpanel från sen 1800-tal. Eländet projekterades dessutom av en arkitektbyrå. Det roliga var att tilltaget inte upprörde en enda av ett 15-tal ”upplysta” delägare….

 2. Folk är galna i vitt. Varenda gammal möbel kommer ivägen för vit (plast)färg. Det är sorgligt. Sen finns varianten: allt svart. Lika eländigt.

 3. Jag undrar vad en skulle behöva säga till såna här personer för att få dem att förstå hur urbota korkade både deras tilltag och uttalande är. Nåt i stil med ”Vad skulle du säga om du läste ’Jag tatuerade hela ansiktet blått. Alla sa att jag inte var klok och att jag förstörde mig, men när det väl är gjort tror jag att de flesta håller med mig om att det blev jättefint.’?” kanske skulle kunna nå fram?

 4. Håller med om allt ovanstående, jag såg artikeln i SvD Magasinet (det är f ö inte första gången den tidningen närmast uppmuntrar såna här tilltag) och såg rött direkt. Jag fattar inte varför folk köper gamla lägenheter och hus när de tydligen inte förmår uppskatta den ursprungliga stil som finns där. De senaste årens inredningstrend med ”vit makt” och öppna planlösningar har förstört oräkneliga våningar och villor. Det är ta mig f-n skandal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *